Home / АКТУАЛНО / 10 супер храни, които предпазват от рак на гърдата
10 супер храни, които предпазват от рак на гърдата

10 супер храни, които предпазват от рак на гърдата

Храните, които се борят с рака на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаната форма на рак при жените, както и най-смъртоносната. Световната здравна организация прогнозира, че до 2020 г. случаите на рак на гърдата ще бъдат много повече. В действителност, се смята, че през следващите няколко години една на всеки осем жени ще бъде изложена на риск от развитие на рак на гърдата.Hrani-protiv-rak

Ракът на гърдата е комплексно заболяване. Много фактори допринасят за проявата на болестта – генетика, начин на живот и хранителни фактори. Ракът на гърдата може да бъде предотвратен с някои здравословни навици, като например – ограничаване на консумацията на алкохол, избягване на тютюнопушенето, контрол над теглото, кърмене, избягване на радиация, редовни медицински прегледи. В същото време здравословната диета може да намали риска от рак на гърдата до голяма степен.

Ето и 10 супер храни, които предпазват от рак на гърдата:

  1. Броколи: Броколите съдържат съединение, известно като Индол-3 Карбинол. Този фитохимикал намалява риска от рак на гърдата, рак на пикочния мехур, лимфом, рак на белия дроб. Препоръчва се консумацията на 5 порции броколи на ден за оптимална защита срещу рак. Заедно с броколи, включете в менюто си и други кръстоцветни зеленчуци като зеле, къдраво зеле, карфиол.
  2. Сьомга: Този вид мазна риба съдържа омега-3 мастни киселини, които забавят растежа на раковите тумори и стимулират имунната система. Също така, сьомгата е идеален източник на протеини и витамини В12 и D.
  3. Куркума: Куркумата съдържа вещество, известно като куркумин, което предпазва от различни видове рак – рак на гърдата, рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на кожата.
  4. Боровинки: Боровинките са мощен източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат в превенцията на рака на гърдата. Фитовеществата в боровинките предотвратяват растежа и разпространението на различните форми на рак. В същото време са богати на антиоксиданти като елагова киселина, която има противоракови свойства, които унищожават канцерогенните вещества.
  5. Домати: Доматите съдържат липокен, който е мощен антиоксидант, спиращ растежа на раковите клетки.
  6. Чесън: Чесънът съдържа съединения, които помагат за предотвратяване на рака на гърдата.
  7. Сок от нар: Нарът унищожава раковите клетки, без да въздейства на здравите. Също така, съдържа полифенол с антиоксидантни свойства.
  8. Ленено семе:  Лененото семе съдържа високи нива на лигнани, които защитават срещу естроген-зависими ракови заболявания. То е и сред малкото източници на Омега-3 мастни киселини.
  9. Спанак: Спанакът съдържа антиоксиданти, каротиноиди, зеаксантин, които се борят със свободните радикали и играят ключова роля в борбата с рака.
  10. Орехи: Орехите съдържат много полезни вещества и омега-3 мастни киселини, които помага на организма да се справи с възпаленията. Орехите защитават здравите клетки от замърсяванията в околната среда. Няколко ореха на ден са напълно достатъчни.

10 супер храни, които предпазват от рак на гърдата
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Zlatina Galina

Scroll To Top