Home / АКТУАЛНО / 10-те най-сигурни признака, че рибата е прясна!
10-те най-сигурни признака, че рибата е прясна!

10-те най-сигурни признака, че рибата е прясна!

Наближава Никулден, когато всички ще тръгнем на "лов" за прясна риба

Наближава Никулден, когато по традиция хапваме рибни ястия и най-вече – пълнен шаран. За съжаление не са малко случаите, при които в магазините ни набутват стара риба. Когато я купуваме в замразено състояние, няма как да разберем, че има проблем още в магазина. Това става ясно, когато се приберем у дома… Ето и най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание.karagyoz

Womens.bg уточнява, че прясната и замразената риба се различават в някои отношения. Например – хрилете на прясната риба трябва да са с наситен и ярък цвят, докато на замразената може да са бледо розови. Очите на прясната риба са изпъкнали, а на качествената замразена риба – леко хлътнали.

  1. Погледнете очите: Те трябва да са ясни и изпъкнали, а не мътни и увиснали навътре.
  2. Подушете рибата: Тя трябва да мирише на море, ако е прясна. Киселата и неприятната миризма е признак, че рибата е престояла и трябва да се изхвърли.
  3. Слуз: Обилната слуз е признак, че рибата не е прясна. Тя трябва да се съхранява върху лед, което води до леко изсушаване. Прясната риба има тънък слой слуз, което е напълно нормално.thumb_album_pic_php_pic_id_
  4. Натиснете рибата с пръст – ако той потъне и остане дупка, това означава, че рибата е стара.
  5. Проверете хрилете: Хрилете на прясната риба са с ярък цвят – от розово до червено. Сивкавият блед цвят е признак, че рибата е стара.
  6. Люспите на старата риба се чистят трудно. Люспите на прясната риба са лъскави и плътно залепени към тялото.
  7. Месото на прясната риба е плътно и трудно се отделя от костите.
  8. Петната по рибата са сигнал, че тя е престояла твърде дълго. Сивкавият цвят също предупреждава, че рибата е започнала да се разваля.
  9. Плавниците и опашката на прясната риба не са слепнали, а влажни.
  10.  Рибните филета трябва да са влажни без промяна в цвета. Ако месото се отделя лесно, означава, че не са в прясно състояние.

Помогнете ни да увеличим този списък. Дайте съвети как да разберем дали рибата е прясна?!

Посетете и Фейсбук-страницата ни!

10-те най-сигурни признака, че рибата е прясна!
5 (100%) 2 votes

Коментирай

Коментари

About Zlatina Galina

Scroll To Top