Home / АКТУАЛНО / Да спрем да се извиняваме постоянно
Да спрем да се извиняваме постоянно

Да спрем да се извиняваме постоянно

Постоянно спазвате нормите на възпитание и повтаряте "извинете" и "съжалявам"? Съветите на специалистите ще ви помогнат да спрете да го правите постоянно и без нужда.

 

Забравете малко за добрите си маниери

Децата, докато растат, непрекъснато ги учат да не досаждат на възрастните и  ако го направят, да искат прошка. Това поведение може да остане и когато те пораснат, да се превърне в рефлекс и начин на общуване с другите. Повечето хора, които непрекъснато се извиняват, всъщност имат понижено самочувствие, не разбират истинската си стойност и се отдават в полза на останалите. 

Неправилното възпитание в детството понякога води до липса на доверие в себе си. Когато хлапето е подценявано системно, то има нужда да се хареса, да се огледа в очите на другите, за да разбере дали това, което е направило, е добро или не. Дете, което е уважавано и окуражавано от родителите си, рядко изпада в подобно положение.

Какво да правите?

Трябва да се промените. За целта опитайте да се погледнете отстрани и да се научите в кои ситуации наистина трябва да се извинявате и в кои това не е потребно. Научете се да говорите и реагирате правилно и вместо "извинете" да кажете директно на нахалника това което сте си наумили.

Извинението чести е прикритие на срамежливостта, за да можете да се предпазите. От страх да не предизвиквате конфликт или да се противопоставите, предпочитате да се извините. Така оставате незабелязани. Всъщност не би трябвало постоянно да избягвате ситуациите, с които сте несъгласни и могат да създадат противоречие. Нужно е да намерите сили и да покажете своето мнение и позиция, да кажете нещата точно и ясно. Истина е, че рискувате да не се харесате на околните, но това е правилното поведение!

Има хора, които никога не се извиняват

Човек, които никога не иска прошка от останалите, се смята за център на вселената и е доста самовлюбен. Това е типът тиранин, който изисква всички да му се подчиняват и да правят каквото той пожелае. Подобен индивид очаква околните да му се извиняват, ако ги е обезпокоил или не му допадат. Психолозите съветват да не се занимавате с подобни хора и към тях да имате напълно безразлично и пасивно поведение. Не трябва да му се извинявате, нито да проявявате агресивност, Просто не му обръщайте внимание. Не искайте от подобен човек да ви се извини – безполезно е.

Да спрем да се извиняваме постоянно
5 (100%) 2 votes

Коментирай

Коментари

About Nikol Dimitrova

Scroll To Top