Home / ЗДРАВЕ / Дълготрайният маникюр уврежда ноктите

Дълготрайният маникюр уврежда ноктите

Наскоро все повече жени започнаха да заменят изкуствените нокти с дълготраен лак като по-евтин и по-лесен за поддържане метод. Но според американски учени, дълготрайният маникюр – по-известен като „маникюр за 2 седмици“- прави ноктите по-тънки и по-чупливи.
По принцип, лакът създава фин слой върху ноктите, който предпазва и не е толкова вреден колкото изкуствения гел за нокти и ноктопластиката.
Освен това, лакът се отстранява от повърхността на ноктите значително по-лесно и бързо.
Но в последно време ролята на лака за нокти с дълготраен ефект е поставена под съмнение.
Експерти дерматолози от университета в Маями започнали да изследват лаковете, след като получили оплаквания от много жени за тънки и чупливи нокти.
След различни експерименти, учените установили, че изтъняването на ноктите се дължи на честата употреба на дълготрайни лакове. Още не било ясно какво точно уврежда повърхността на ноктите – дали самият лак или ацетонът в лакочистителя.


Според някои експерти ацетонът изсушава ноктите, а според други лакочистителите съдържат много подхранващи масла и витамини, които са полезни за ноктите.
За да избегнете проблеми с ноктите, отстранете лака с помощта на памучен тампон, напоен в ацетон, а не накисвайте цялата си ръка в ацетон, съветва Саманта Суийт, говорител на Shellac.
При всички положения, ако искате дълготраен маникюр, най-добре отидете при специалист, който да постави и отстрани лака. Използвайте подхранващо бадемово масло за нокти и крем за ръце. Поддържайте не много дълъг маникюр и оставяйте ноктите си без лак за няколко дена, съветва модния редактор Ема Хил.

About Ivanela Petrova

Check Also

Британи Мърфи

Фактори, които влияят върху късогледството

Късогледството представлява промяна на формата на очната ябълка и по-конкретно нейното удължаване. По този начин, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *