Home / ЗДРАВЕ / Дълготрайният маникюр уврежда ноктите

Дълготрайният маникюр уврежда ноктите

Наскоро все повече жени започнаха да заменят изкуствените нокти с дълготраен лак като по-евтин и по-лесен за поддържане метод. Но според американски учени, дълготрайният маникюр – по-известен като „маникюр за 2 седмици“- прави ноктите по-тънки и по-чупливи.
По принцип, лакът създава фин слой върху ноктите, който предпазва и не е толкова вреден колкото изкуствения гел за нокти и ноктопластиката.
Освен това, лакът се отстранява от повърхността на ноктите значително по-лесно и бързо.
Но в последно време ролята на лака за нокти с дълготраен ефект е поставена под съмнение.
Експерти дерматолози от университета в Маями започнали да изследват лаковете, след като получили оплаквания от много жени за тънки и чупливи нокти.
След различни експерименти, учените установили, че изтъняването на ноктите се дължи на честата употреба на дълготрайни лакове. Още не било ясно какво точно уврежда повърхността на ноктите – дали самият лак или ацетонът в лакочистителя.

Според някои експерти ацетонът изсушава ноктите, а според други лакочистителите съдържат много подхранващи масла и витамини, които са полезни за ноктите.
За да избегнете проблеми с ноктите, отстранете лака с помощта на памучен тампон, напоен в ацетон, а не накисвайте цялата си ръка в ацетон, съветва Саманта Суийт, говорител на Shellac.
При всички положения, ако искате дълготраен маникюр, най-добре отидете при специалист, който да постави и отстрани лака. Използвайте подхранващо бадемово масло за нокти и крем за ръце. Поддържайте не много дълъг маникюр и оставяйте ноктите си без лак за няколко дена, съветва модния редактор Ема Хил.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top