Как да си направим ароматен, домашен, пилешки бульон, който е безценна основа за различни ястия.
Продукти
1 пилешки фенер, нарязан на парчета
1 тарелка пилешки крилца – 6-7 бр.
1 голяма глава лук, нарязана на четвъртинки
2-3 моркова, нарязани на четвъртинки
1/2 глава целина, нарязана на едро, а зелената част на около 3-4 см.
1 дафинов лист
Дръжките от 1 вр. магданоз
1 стрък мащерка или чубрица
няколко зърна черен пипер
3 л. студена вода
Пилешкото и всички подправки, без зеленчуците, сложете в дълбока тенджера. Покрийте със студената вода. Сложете да заври върху котлона. Сложете капак, намалете температурата до ниска и оставете да къкри. През първите 20 мин. трябва периодично да обирате получилата се по повърхността пяна.
След 2 часа, добавете лука, морковите и целината. Оставете да къкри още 1 час и готово.
Като се поохлади, прецедете и насипете в пластмасови формички /с големина, колкото чаена чаша/ или в пликове за фризер.
Приберете ги във фризера и ползвайте, когато поискате да ви заухае на вкусен домашен бульон, за супи, яхнии, а и при настинка, няма нищо по-вкусно, полезно и хранително, от купичка ароматен, домашен бульон.
Може да пасирате останалите след прецеждането зеленчуци и с малко от бульона, да си направите, вкусна крем супа с пилешките крилца.