Home / ЗДРАВЕ / Енергетичните напитки не са безопасни

Енергетичните напитки не са безопасни

Почитатели ли сте на напитките, които събуждат, или както са по-известни – енергетични напитки? Действат добре, когато имаш много работа, но ти е някак уморено и отспуснато. Но знаете ли всъщност колко са вредни за организма? И то на много части от него.
Доказано е, например, че хората които пият повече от литър на денонощие, увреждат черния си дроб. Енергетичните напитки вредят много на сърцето, на артериалното налягане, изтощават нервната система. Влияят зле и на мозъка, колкото и странно да звучи. Та нали би трябвало да спомагат за по-добрата и бърза мозъчна дейност? Но е доказано, че те предизвикват привикване, а и дразнят слизестата обвивка на стомаха. Дори и една единствена чашка е в състояние да се превърне в пусков механизъм за сърдечносъдови проблеми при младите хора. Тези напитки, съдържащи кофеин, провокират свиването на кръвоносните съдове и могат да доведат до инсулт.
Енергетичните напитки увреждат и здравето на зъбите и дори могат да станат причина за ерозия на емайла. Тя се разпространява с епидемична скорост в организма и за разлика от гниенето на зъбите, причинено от бактерии, причината за ерозия е химично въздействие. А това означава, че дори и редовно почистване няма да спаси зъбите от ерозия.
Също така, учените са доказали че употребата на тези напитки от бременни жени, може да доведе до преждевременно раждане. Консумацията на повече от една подсладена гаирана напитка дневно увеличава риска от това.
Най-чувствителни към енергетичните напитки са юношите и децата, поради което лекарите са загрижени за здравето на младото поколение. Някои страни, като Норвегия, Дания и Уругвай вече са забранили продажбата им и според медицинските лица това е най-доброто решение.
Убедихте ли се във вредите от енергетичните напитки? Може би поне ще се замислите следващия път, когато ви се припие малко от събуждащата напитка? Ако цените здравето си – определено ще го направите.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top