Home / МАМА / Игри за бебета на възраст от 1-12 месеца

Игри за бебета на възраст от 1-12 месеца

Наред с всички грижи, които трябва да се полагат за бебето, родителите трябва да помислят и за това, какви игри за бебета са подходящи на възраст от 1-12 месеца.
Игрите не само доставят удоволствие на вашето отроче, но и са тясно свързани с неговото развитие.
Чрез игрите вие учите своето бебе, как да започне да възприема света около себе си. Една от първите ви задачи за деца, които са на възраст между 1-12 месеца е да тренирате сетивата им.
Първоначално започнете да развивате визуалните сетива на вашето бебе. Подходящ вариант са всички цветни играчки, на които детето се радва, когато му ги показвате. Друг вариант е да предизвикате усмивката му с различни ярки на цвят торбички. Ако детето ви обича да стои на килим и имате килим с различни цветове, то може просто да го оставите да седне там и да започне само да насочва вниманието си към отделните цветове. Чрез своята усмивка и втренчване на погледа ще разберете дали детето възприема цветовете.
Започнете да играете с детето си малки игри, които оказва влияние върху неговите движения. Бихте могли да правите движения все едно карате колело. Започнете да включвате упражнения за пръстите. Ако не се сещате за някоя подходяща игра, може да се обърнете към педагози, които да ви насочат към такива. Не знам колко от вас ще се сетят за играта „Варило мишче кашица“.
След като сте започнали да развивате зрителните сетива идва ред да включите и слуха във вашите ежедневни игри. На помощ отново ни идват играчките, които вече трябва не само да са различни цветове, но да издават а и различни звуци. За целта просто подайте играчката, покажете какво правите, а бебето само ще се опита да направи показаното. На 6-7 месеца бебето започва да имитира тонове и звуци, които е чуло. След като дойде вашия ред може да му демонстрирате нови звуци като „ква-ква“, „бау-бау“. След това го оставете да ги повтори. На по-късен етап, когато започнете да го питате.
Започнете да показвате на бебето различни животни. Когато то види животното, за да го накарате да си спомни за звуците, които то вече е запаметило може да го попитате „Как прави кучето?“ и да го напомните за звука „бау-бау“.
Когато е на 11-12 месеца може да започнете да задавате въпроси на детето с цел сглобяване на отделните зрителни и слухови фрагменти. Хубаво е да попитате детето, къде е кучето, как прави или да го подканите да ви покаже определен цвят и др.
За да следите правилното развитие на детето си, не забравяйте да научите игри за бебета!

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top