Home / МОДА И СТИЛ / История на модата: женски корсети

История на модата: женски корсети

Модата съвсем не се ограничава до полите, панталоните, ризите. Мода има и при бельото. То също се променя през вековете. Женските корсети. Или предшественикът на сутиена. От кога датират те? Каква е била тяхната основна идея?
Самият термин корсет се появява през 19 век. Тогава става неделима част от женското облекло. Истината е, че корсет е имало още през 16 век.
Първите корсети, които са се появили около 1600 година са имали конусовидна форма и са притискали бюста. Следващите модели, пак датиращи от този период, са запазили конусовидната форма, но вече са повдигали гърдите.
През Средновековието корсетът се състоял от твърда част и шнур, с помощта на който е била пристягана талията и повдиган бюста. Към този период не било акцентирано толкова много върху тънката талия. Той се използвал, за да може да придават на дамите порядъчен и свенлив вид.
По време на династията на Тюдорите се заражда стремежът към фината талия. Така корсетът добива своята основна задача. Модата се налага в Испания и Англия. По това време корсетът се шие от много подплънки. В исторически аспект кралица Елизабет І е известна със своята изключителна талия. Много жени са искали да имат такава. Или новият корсет, с изключително много бандаж, е бил ушит с цел имитиране на кралицата.
На по-следващ етап, като последица на стила Рококо се появява т.н мода на революцията и мода на империята. По това време корсетът все още не е бил задължителен. По-интересното е дори, че корсет са носели по-често мъжете. Корсетът става задължителен за жените около 1840. По това време конусовидната форма бива заменена с форма на пясъчен часовник. Основният материал, от който се шиели корсетът са така наречените китови мустаци. Около 1828 шнурът вече се състои от метални нишки.
През 19 век е създадена новата S-образна форма на корсета. Тя повдига гърдите, прибира корема, но стойката е доста непривична. Скоро след това (1910) корсетът вече е в историята. Причините- жените работят и не могат да си позволят неудобно облекло. Появата на Женските движения. Те са катализатор за появява новия „корсет“, който днес наричаме „сутиен“. Неговата роля тогава и сега е да придържа гърдите и няма никакво отношение към талията.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top