Home / МОДА И СТИЛ / История на сватбената мода

История на сватбената мода

Какво е представлявала сватбената мода? Дали хората някога са се обличали в бяло и каква е идеята? Грешат ли днес булки, които не предпочитат белия цвят или по-скоро без да осъзнават се връщат обратно в историята на сватбената мода?
Самият акт наречен „сватба“ представлява обединяване на противоположностите, обединяване на мъжа и жената в едно. На този ден всички разпознаваме булката по бялата рокля и булото.
Историята на сватбената мода датира още от времето на римляните. Римлянката е носела специална туника на своя сватбен ден и дървен колан за пристягане на талията. Друг важен аксесоар в облеклото на булката е бил женският шал, чиито цвят е бил жълт.
През Средновековието се е смятало, че в деня на сватбата булката трябва да носи най-новата си рокля. Естествено зависело към коя прослойка спадаш. По-бедните можело да облекат просто някоя по-нова рокля, а по-богатите са отделяли специално средства за този ден. Както и днес. Роклята на момите от богатите семейства е била от коприна или кадифе. Цветът не е бил бял, а напротив. Тъкмо цветните рокли са били символ на богатство- зелено, червено, синьо. А при най-заможните дори е имало и извезани благородни камъни.
16 век оставя в историята черната булчинска рокля. Това е тенденция, която е в резултат на католическата църква и идеята за смиреност. През този период не е било характерно да се показва заможност. Всички са равни пред Бог!
През 17 век, за пръв път, булчинската рокля е с бял цвят. Първоначално бедните прослойки не са можели да си позволят такъв цвят рокля. Трудно е било да се запази чиста, не е можело да се използва за друг повод.
Но през 20 век- вече е официално прието роклята да е бяла. Така в България тази мода става факт през 50-те години. До този момент българската мома се е обличала в традиционна носия.
Днес , независимо, че сватбената мода е определила белия цвят за официален, той бива умело комбиниран от дизайнерите на булчински рокли с подходящи цветове.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top