Home / АКТУАЛНО / Изненадващ начин да се предпазите от рак
Изненадващ начин да се предпазите от рак

Изненадващ начин да се предпазите от рак

Ежедневните упражнения намаляват значително риска от рак на гърдата

Физическото натоварване ще ви помогне не само да запазите добрата си физическа форма, но и да се спасите от няколко вида рак, включително рак на гърдата и рак на дебелото черво.  

Рак на дебелото черворак на гърдата
Ако се упражнявате редовно, намалявате риска от рак на дебелото черво с до 50%. Ако сте физически активни през целия си живот, имате най-малък риск от развитие на страшната болест.

Рак на гърдата
Изследванията показват, че жените, които се упражняват повече от три часа седмично, имат с 30% до 40% по-нисък риск от рак на гърдата. Този резултат обхваща всички жени, независимо от тяхната семейна история или нивото на риска от рак на гърдата.
Повечето изследвания показват, че по-високото ниво на активност е свързано с по-нисък риск. Макар че не е ясно колко точно трябва да се упражняваме, това ще ни помогне независимо от възрастта. 

Рак на матката
Някои изследвания показват, че физически активните жени имат до 46% по-нисък риск от този вид рак. Упражненията помагат срещу затлъстяването и намаляват нивата на естроген. Както знаем, тези два фактора са пряко свързани с развитието на болестта. 

Рак на белия дроб
Проучванията показват, че хората, които спортуват редовно, имат много по-малък риск от рак на белия дроб. Освен това, спортуващите като цяло са по-големи противници на никотина. 

Как физическата активност намалява риска от рак?
Физическата активност ви помага да избегнете следните фактори, допринасящи за развитието на рак:
•    Затлъстяване: Наднорменото тегло увеличава риска от рак, включително рак на гърдата след менопауза, колоректален рак, рак на матката, рак на бъбреците, рак на панкреаса, рак на жлъчния мехур, рак на щитовидната жлеза. 
•    Инсулинова резистентност: Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на организма да използва кръвната захар за енергия. Инсулиновата резистентност увеличава риска от някои видове рак. Редовните упражнения помага за подобряване на инсулиновата резистентност.
•    Възпаление: Възпалението е реакция на организма към травма и заболяване. Упражненията могат да помогнат за намаляване на възпалението, което може да помогне за понижаване на риска от рак.
•    Понижена имунна система: Умерената физическа активност подобрява някои функции на имунната система, които организмът използва за борба с инфекциозни заболявания и рак.

Изненадващ начин да се предпазите от рак
5 (100%) 2 votes

Коментирай

Коментари

About Zlatina Galina

Scroll To Top