Home / МАМА / Изследване разкри нови опасности от абортите

Изследване разкри нови опасности от абортите

Проведено е изследване сред 300,858 финландки, които са станали майки за пръв път през периода 1996-2008.
Резултатите от изследването показват, че жени, които са направили три или повече аборта са застрашени от преждевременно раждане преди 28 седмица.
Според учените, преждевременно раждане преди 28 седмица може да настъпи при всеки 1000 жени, които никога не са правили аборт, при 4 на 1000, които имат един аборт зад гърба си. При жени с два аборта тази възможност се увеличава на всеки 6 на 1000 жени и на 11, ако абортите са три и повече.
Абортите преди първото раждане крият голям риск. В резултат на тях по време на първото раждане може да настъпят усложнения като инфекции, хипотермия или смърт.
Андрю Уайтлоу, професор по неонатална медицина към университета в Бристол, обяснява, че раждане преди 37 седмица излага плода на сериозно увреждане, в това число на мозъчно увреждане и дори смърт. А раждане преди 28 седмица би означавало огромен риск от смърт, увреждане на мозъка или трайна неспособност на плода.
След три и повече аборта вероятността всяка следваща бременност да започне през 28-та седмица се увеличава. Подробните данни от проведеното изследване са публикувани в сп. Human Reproduction.

Източник : BBC Health

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top