Home / АКТУАЛНО / Как да се държим в обществото? Какво да правим при покана в ресторант?

Как да се държим в обществото? Какво да правим при покана в ресторант?

След като вече изяснихме как да се представим на непознат човек и как трябва да се държим на първа среща, сега ще разгледаме как е редно да постъпим на среща в ресторант.
Когато каните някого на ресторант, трябва да сте там в точно уречения час. Мъжът може и да изчака жената пред ресторанта, за да влязат заедно и той да прояви добрите си обноски.
Когато влизате в заведението, мъжът трябва да отвори вратата и да изчака жената да влезе. Но когато влязат, напред тръгва онзи, който е направил поканата. Ако има резервирана маса, канещият отива и съобщава на келнера или управителя на заведението за резервацията. Ако няма резервирана маса, този, който е поканил на среща, избира масата. Мъжът трябва да помогне на жената да свали връхната си дреха, а ако на среща са излязли две жени- по-младата помага на по-възрастната. Ако на срещата са излязли само двама души, редно е те да седнат един срещу друг или под ъгъл, но не и един до друг. Тук кавалерът отново помага на дамата да седне като й придържа стола, но може да предостави тази възможност на келнера. Ако сте само двама на срещата, изчакайте домакина да поръча и след това вие направете поръчката си. Не сте длъжни да поръчвате същото като него, но все пак не избирайте и най-скъпото от менюто. Ако сте повече хора и някои закъсняват за срещата, можете първоначално да поръчате аперитив докато чакате. Не трябва обаче да правите цялата поръчка- това е признак на лоши обноски.
Можете да започнете да се храните чак тогава, когато всички поръчки пристигнат. По протокол сервитьорите подават пълните чинии от дясно и отсервират празните също от дясно. Не забравяйте да благодарите на келнера за доброто обслужване и да му оставите бакшиш, в случай че сте доволни. Ако не сте, можете да направите рекламация на място, но е редно да го направите колкото се може по-дискретно и възпитано. Обикновено сметката се плаща от този, който е направил поканата. Не е изключено да помолим келнера да направи отделни сметки и всеки да плати своята. Парите не се дават на ръка, а ако не чакате ресто е достатъчно да кажете само „благодаря“ и да се усмихнете. Ако пък не искате да давате много голям бакшиш, а парите ви не са точно, можете първо да си поискате рестото и след това да оставите бакшиш.
На излизане от ресторанта, мъжът отново помага на дамата с обличането и я съпровожда до у тях или до превозно средство. Ако на срещата са били приятели, колеги или познати, всеки се ръкува за довиждане и продължава по своя път. В тази ситуация, никой не е длъжен да изпраща никого. Достатъчно е да си пожелаете „лека вечер“ или „лека нощ“ и да се оттеглите.

Как да се държим в обществото? Какво да правим при покана в ресторант?
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top