Home / АКТУАЛНО / Как да се грижим за цветята през зимата
Как да се грижим за цветята през зимата

Как да се грижим за цветята през зимата

Любителите цветари знаят отлично, че ако искат да се радват на красотата в дома си целогодишно, трябва да полагат грижи за цветята и през зимата. Студеният сезон се явява като своеобразен период на покой за цветята. Но това далеч не означава, че не трябва да се грижите за тях, нито пък да прекалявате с грижите. Много хора се чудят защо стайните им растения не цъфтят и дори повяхват през зимата, въпреки че им създават всички необходими условия. Истината е, че стайните цветя имат нужда от почивка и използват зимния сезон за възстановяване, за да могат напролет да се разлистят и отрупат с цветове. Важно е да знаете това и да не поливате цветята си както през останалото време от годината.

Поливането веднъж седмично през зимата е повече от достатъчно. Също така е необходимо да осигурите естествена светлина на цветята си, като най-добрият вариант е да ги сложите в близост до добре изолиран прозорец. Това е задължително условие за растенията, които цъфтят през зимата като циклама и азалия. При недостиг на светлина, листата на цъфтящите растения пожълтяват и повяхват, а за цъфтеж изобщо не може да се говори.
Разбира се, има и цветя, които не са претенциозни към светлината и могат да се развиват добре и на по-сенчесто място. Такива са различните видове папрат, фикусите и филодендронът.

Не прекалявайте с температурите.
Ако поддържате много висока температура в стаята, има вероятност да развалите цветята си. По-добре е да ги отглеждате в по-студена стая, където въздухът не се изсушава толкова лесно и не е необходимо да се поливат постоянно. Нормалната температура, която трябва да се поддържа в стаята е около 8-12 градуса. Ако отоплявате цялата къща и няма къде да оставите цветята си, можете да ги напръсквате с лека водна струя и да освежавате листата с влажна кърпичка от време на време. Добре е да знаете, че през зимата е по-подходящо да поливате цветята с хладка престояла вода или разтопен сняг. Никога не пресаждайте и не наторявайте цветята през зимата, в случай, че не им предстои цъфтене. За да подхраните стайните растения може да сложите няколко чаени торбички в почвата, а за да ги предпазите от гъбички и вредители, в саксията сложете фунгицид и напръскайте листата с инсектицид.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top