Home / ОТНОШЕНИЯ / Как да се отървем от миналото?

Как да се отървем от миналото?

Най-лесният отговор на въпроса как да се отървем от миналото е да се насочим върху настоящето и да градим планове за бъдещето. Но на практика, това изобщо не е лесна задача. Именно миналото определя бъдещето и влияе на настоящето. Спомените и опита от миналите времена са виновни за това, което сме и ще бъдем. За да се отървем от сянката на мрачните спомени и горчивия опит, първо трябва да простим. На себе си и на другите. Странно е, но е факт, че когато прощаваме помагаме много повече на себе си, отколкото на онези, на които трябва да простим. С прошката се освобождаваме от натрупания гняв, от мъката и от негативното мислене. Тогава можем да продължим напред и без страх, че нещо лошо може да ни сполети.

Трябва да дадем воля на добрите чувства и емоции, за да се отървем от миналото. За да се почувстваме по-добре, трябва да се сбогуваме с чувството за вина. Често пъти искаме да се отървем от лошото, но сами поставяме бариери пред себе си. Спрете да се самосъжалявате и да търсите одобрението на другите на всяка цена. Фокусирайте се добре върху нещата, които ви доставят удоволствие и върху нещата, които умеете да правите. Не е нужно да се доказвате постоянно пред хората, за да ви харесват. Научете се да обичате и уважавате себе си и не позволявайте на лошите спомени да завладяват съзнанието ви. Просто не мислете постоянно за миналото. Животът всеки ден ни предлага горчив опит, но все пак това е опит. Приемете, че всяко нещо се случва по определена причина и търсете позитивното във всяка ситуация. Ако сте правили неща, с които не се гордеете в настоящето, приемете това като добър урок и се старайте да не повтаряте грешките си. Или просто приемете грешките като избор, който сте направили преди.
Опитайте се да решите проблемите от миналото си. Не ги отлагайте и не се мъчете да ги забравите. Съзнанието ни ще намери най-неподходящия момент да напомни за съществуването им.
В никакъв случай не подценявайте силата на психотерапията. Ако дълго време се измъчвате от болезнен спомен или имате травма, посетете помощта на специалист. Той ще ви върне назад в миналото и ще ви помогне да преодолеете лошото.

Как да се отървем от миналото?
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top