Home / ЗДРАВЕ / Как да се справим с безсънието

Как да се справим с безсънието

На всеки може да се случи да бъде развълнуван от предстоящо събитие или от красиво преживяване. Но това са еднократни случаи. Ако днес будуваш, то утре със сигурност ще си уморен и няма начин да не заспиш. Кога може да се говори за безсънието като болестно състояние?
Ако в продължение на месеци се опитвате да заспите, но опитите са безуспешни, то тогава трябва да вземете мерки. Липсата на здрав сън разрушава имунната система и може да доведе дори до нервен срив. Някои съвети, които биха могли да помогнат, в случай, че състоянието на безсъние е още в зародиш, а не от месеци:
Като за начало е желателно да няма телевизор в стаята. Не е приятно, когато преди заспиване започвате да се унасяте и изведнъж се стреснете от по-силния звук по време на рекламите. Така е, нали?
Много често вечер преди лягане помага чаша прясно мляко. Други биха ви препоръчали да си вземете лъжичка захар, защото тя успокоява нервната система.
Преди да се озовете в леглото, особено ако цял ден сте били пред компютъра е желателно да се поразходите на свеж въздух. Може да си правите такива разходки с половинката след вечеря. От една страна е хубаво за доброто храносмилане, от друга снабдявате дробовете си с достатъчно чист въздух. Може да седнете в някой парк и просто да послушате птичките, които си чуруликат. Действа успокояващо и дори унасящо.
Използвай момента. Опитайте се да си лягате веднага, след като ви се доспи. В противен случай е възможно да се разсъните и после да не може да заспите с часове.
Ако се консултирате с лекар, може да ви препоръча да вземате Шуслерови соли (номер 7)
Спете на отворен прозорец. Така стаята ви няма да става задушна, а ще имате достатъчно чист въздух през нощта.
В случай, че сте от хората, които се увличат по йога-практиките. Добър вариант преди заспиване е йога-нидра.
Понякога голямото застояване на едно място, въпреки умствения труд, който извършвате, може да ви държи будни. Друг път прекомерното хранене. Не забравяйте, че през деня трябва да се храните по три пъти. Най-обилна трябва да е закуската, а най-оскъдна вечерята.
Нерядко се случва по цял ден човек да стои гладен заради големия обем от работа, но това не е добре. Вечерта преяжда и започват проблемите. Дори може да не може да заспите спокоен сън.
Опитайте се да спазвате здравословен начин на живот, в който има режим, спорт и работа. Това може да ви помогне в решаването на проблема с безсънието.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top