Home / ОТНОШЕНИЯ / Как да се справим с нарцистичните хора?

Как да се справим с нарцистичните хора?

Нарцистичните личности са навсякъде около нас. Ако трябва да сме честни със себе си, ние самите понякога сме такива. Хората с огромно самочувствие често са заслепени егоцентрици, които не зачитат другите. Страдащите от нарцистично личностно разстройство са завладени от собствената си мания за величие и живеят с идеята, че те са център на света. Понякога да се общува с такива хора е голямо предизвикателство. Ако изобщо е възможно да се стигне до каквото и да било общуване.
За да се справим с нарцистичните личности около нас и да можем да общуваме нормално с тях, първо трябва да се научим да ги разбираме. За всяко нещо си има конкретна причина, която може да се потърси в миналото на дадения човек. Често човекът-Нарцис създава защитна бариера между себе си и околните, за да се самосъхрани. Почти винаги, той страда от комплекси, има ниска самооценка и прикрива истинските си чувства. Нарцисът е влюбен в своето отражение, а не в това, което е в действителност. Той често е непризнат от обществото, отхвърлен и неразбран. И точно затова се стреми да бъде и да демонстрира всичко онова, което реално не е. Понякога се забравя и преиграва. За да откриете пътя към доброто общуване с нарцистична личност, на първо място трябва да му покажете, че не сте като другите, които може би са го разочаровали и накарали да влезе в ролята си на егоцентрик. Проявете интерес и разбиране. Никой не казва, че това ще е лесно. Ако не смятате, че сте готови за такова общуване, по-добре не започвайте. Най-лесно е да игнорирате някой неприятен за вас човек и да не му позволите да влезе в живота ви.
Но ако решите да опитате да завържете разговор, а дори и приятелство с такъв човек, по-добре бъдете готови за първоначална негативна реакция от негова страна. Хората – Нарциси са недоверчиви, често са заядливи и негативно настроени към околните, уважават само и единствено себе си. Имайте предвид тези факти. Хората-Нарциси се нуждаят от внимание, подкрепа и възхищение повече от всеки друг и непрестанно се стремят към придобиването на власт, сила и величие. Те не могат да проявяват съчувствие, обичат да поучават, не са склонни да понасят критика, но пък за сметка на това щедро критикуват останалите и умело вменяват чувството за вина. Обикновено са компетентни по всички теми, на всяка цена искат да са център на внимание и да контролират ситуацията. Най-умелите нарциси са харизматични и обаятелни. Те са добри манипулатори и са склонни да се държат добре с хората, ако получават искрено възхищение и внимание, което може би им е липсвало в детството. Приемете нарцистичните личности като хора, които просто искат да бъдат оценени, а не като хора, които постоянно търсят похвали и комплименти. Старайте се да избягвате конфликти с тези хора и ако не желаете да имате по-задълбочена връзка с тях, просто им го покажете. Поставете си граници или пък приемете предизвикателството да влезете под кожата им. За да се справите по-добре в общуването с нарциси, просто приемете, че са такива, каквито са и им дайте шанс.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top