Сега ще разберем, трудно ли се прави домашна шунка. Дойде време на сухите тънки мезета и червеното вино. В магазините, колбасите са със съмнително качество, пределно количество сол и бомбастични цени. За да сме сигурни какво ядем, най-добре да си го приготвим сами.
Продуктите са:
Свинско контрафиле /голямата рибица/
Морска сол
Черен пипер – 10ина зърна
2 дафинови листа
Червен пипер и олио
С остър нож, отстранете сланините от бонфилето.
Покрийте дъното на подходящ съд със сол, разположете филето и го насипете с плътен слой от солта, така че от никъде да не прозира. Оставете го на студено и след за 10 дни го извадете от солта, и добре го измийте.
Поставете го в съд със студена вода, за 12 часа, като сменяте водата, поне 2-3 пъти. Изкиснатото филе се отавя в тенджера да заври. Малко след завирането, изхвърлете първата вода и налейте нова. Добавете черния пипер и дафиновия лист. Варете около час, до готовност. След изваждане от водата, намажете с кашица от олиото и червения пипер. Съхранявайте го плътно завито с фолио в хладилник. Страхотно мезе е, чудесна е за сандвичи, а и гости никога не могат да ви изненадат неподготвени!