Home / АКТУАЛНО / Как да спестяваме пари?

Как да спестяваме пари?

  Спестяването е една от онези задачи, за които е много лесно да говорим и много трудно да постигнем. Трябва да направим много повече от това да харчим по-малко.
Първата стъпка към опазването на семейния бюджет е погасяването на кредитите и връщането на заемите. Ако само изчислите колко пари заминават всеки месец по погасяването на кредита, ще разберете къде отиват повечето ви пари. Отучете се от навика да живеете на кредит. Вярно е, че повече от половината свят живее по този начин. Но също е вярно, че почти всеки втори се оплаква от недостиг на средства още в средата на месеца. Нещо повече, колкото по-рано се отървете от кредита, толкова по-малка лихва ще платите.
Втората стъпка към спестяването е да си определите цел. Набележете си нещо, за което мечтаете от години и започнете да заделяте пари за него. Изпълняването на краткосрочни цели е лесна задача, затова се насочете към нещо голямо. Отдавна мечтаете за климатик, нали? Отдавна мислите да ремонтирате къщата и да замените старата си кола с нещо по-удобно и луксозно.

Определете си срок. Така по-лесно ще се съсредоточите. Когато сте притискани от времето, ще можете да се концентрирате и мотивирате. Изчислете си колко искате да спестите за седмица, месец или година и се постарайте да постигнете целта си. Например, ако искате нова кола проверете колко струва и изчислете за колко време ще можете да си я позволите, ако заделяте определена сума от бюджета си.
Друг вариант да спестите е да започнете да си водите бележник на харченията. Така лесно ще откриете къде отива заплатата ви и следващия месец ще се ограничите от някои покупки. Вместо да хапвате всяка вечер навън и да пиете кафе по 3 пъти на ден от машина, можете да готвите по-честичко вкъщи и да си носите термос с кафе на работата.
Можете да спестите доста разходи, ако се въздържате от покупки, от които нямате нужда. Преди да излезете да пазарувате, направете си списък с необходимите продукти и стриктно се придържайте към него. Когато влезем в хипермаркета, често купуваме неща, които не са от първа необходимост. Понякога дори забравяме да купим това, за което първоначално сме отишли в магазина.
Винаги проверявайте срока на годност на продуктите. Много хора подценяват това. Замислете се обаче какъв е смисъла да купите нещо с изтичащ срок на годност след 2 дена. Не само, че застрашавате здравето си, а и хвърляте пари на вятъра. Възползвайте се от промоциите и купувайте в големи количества само неща, които могат да издържат по-дълго време.
Забравете за кредитните карти. Плащайте само в брой, за да можете по-добре да следите парите си и да не натрупвате дългове.
Не се отчайвайте, ако първите няколко месеца не можете да регулирате парите си. С течение на времето ще изградите в себе си определени навици, които ще превърнат спестяването в детска игра!

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top