Home / МАМА / Как да храним бебето до шестия месец

Как да храним бебето до шестия месец

Кърменето предоставя на бебето всички необходими хранителни вещества. Лекари препоръчват непрекъснато кърмене поне до шестия месец. След това бебето може да започне да приема и твърди храни. Ако не можете да кърмите през първите шест месеца, трябва да храните бебето си с адаптирано сухо мляко.
Преди четвъртия месец, бебето не трябва да поема твърди храни. Майчиното мляко е напълно достатъчно за развитието на детето и то няма нужда от друга храна. Ако нямате възможност да кърмите, съветвайте се с лекар и хранете бебето с изкуствено хуманизирано мляко. В аптеките се предлагат различни марки като Аптамил, Лактана Био, Хип, Милумил, Нан, Хип Био. Някои майки предпочитат млека с пробиотици като Лактана био и Хип. Но все пак е важно да се допитате и до вашето бебе. Нека то да изрази своите предпочитания.
Изградете алгоритъм, по който да храните бебето.
В първите четири месеца, бебетата могат да поемат само течна храна. През петия месец, можете да включите в дневното меню пюрета и плодови сокове. Хранете детето си през три часа и половина, 5 пъти на ден. Този алгоритъм се запазва и през 6 месец.
Педиатрите препоръчват първите храни да бъдат богати на желязо като ориз. В дневното меню на бебето трябва да има и пюрирани плодове.
През 6 месец можете да добавите в зеленчуковото пюре и месо. През този период, увеличете количеството на хранителните продукти. Имайте предвид, че бебето може да развие алергична реакция към някои видове храни. Бъдете внимателни с ядките, месото, рибата и яйцата. Алергична реакция се наблюдава непосредствено след консумацията и се установява лесно. Изразява се в кожни обриви, кихане, кашлица и други.
Не бързайте да спирате кърмата и адаптираното мляко. Те още са основен компонент в хранатана бебето. Твърдата храна трябва да се дава след млякото. Постепенно намалявайте количеството на млякото и увеличавайте приема на твърда храна.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top