Home / АКТУАЛНО / Каква музика да слушаме на работа?

Каква музика да слушаме на работа?

Въпреки че не е позволено на всички, слушането на музика на работното място може да подобри продуктивността на служителите. Освен това, музиката помага за по-добрата концентрация и да остави чувството, че времето лети неусетно. Разбира се, слушането на музика на работното място може да има и обратен ефект, в случай, че не харесвате даден стил. Но как и защо музиката влияе на работата?
Музиката е едно абстрактно и комплексно изкуство, без което много от нас не започват деня си. Музиката оказва различни ефекти върху организма ни – както на психологично и емоционално, така и на физично ниво. Според научни сведения, основната причина да изпитваме нужда да слушаме и творим музика е удоволствието. Макар да звучи малко несериозно и повърхностно, това е факт, за който има сериозни научни доказателства. Зад процесите слушане и създаване на музика стоят сложни неврологични процеси, които са виновни за спомените, чувствата и емоциите.

Връзката между човешкия мозък и музиката е много силна и неслучайно някои песни ни въздействат толкова силно. Музиката може да провокира както радостни, така и не толкова позитивни мисли, чувства и спомени. Слушането на различни стилове музика може да ни доведе до еуфория, радост, хиперактивност, спокойствие, агресия, апатия и още много други.
За да насърчим креативността и продуктивността си на работното място, първо трябва да се съобразим с естеството на работа, а след това с личните си предпочитания.
Ако работата ни е свързана с тежка физическа активност и бързо се изморяваме, трябва да слушаме по-динамична и силна музика. Подходящи са стиловете хард рок, класически рок и хеви метъл. Ритъмът на тази музика ще ни държи активни и ще поддържа мотивацията ни до края на работния ден. За този тип работа не се препоръчва тиха или много спокойна музика като класическата или ambient музиката.
Ако работим на бюро и от нас се изисква креативно мислене, трябва да стимулираме мозъка си с класическа музика, джаз или по-релаксираща музика. Според проучвания, тези музикални стилове помагат за увеличаването на концентрацията и са подходящ фон за създаването на нови идеи и екипна работа.
Ако работим с различни документи, музиката, която ще ни помогне да се съсредоточим е тази с постоянен или повтарящ се ритъм като техно, хип-хоп или поп.
Ако работата ни е на смени, добре е да слушаме различни стилове според настроението.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top