Home / ЗДРАВЕ / Какви са нивата на нитратите и нитритите в зеленчуците

Какви са нивата на нитратите и нитритите в зеленчуците

Едва ли има някой, който да не е чувал популярната детска песничка за зеленчуците. „Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте..“ Всички деца са поучавани от техните баби, дядовци и родители колко полезно е да се хрупкат зеленчуци.
Но колко от нас са запознати със съдържащите се в тях нитрати и нитрити? Купувайки си зеленчук, чието развитие не отговаря на съответния сезон, ние купуваме малка нитратна бомба, която ще избухне по – късно в нашия организъм.
Трябва да се запитаме какво представляват нитратите и нитритите и до каква степен можем да си позволим техния прием.
Нитратите са химични съединения, соли на азотната киселина. Същността на проблема не се крие в самите тях, а в тяхното количество, което постъпва в човешкия организъм.Те се отличават с широка употреба в селското стопанство (при наторяване с минерални торове). Нитратите навлизат в човешкия организъм чрез питейната вода и хранителните продукти. Допустимото количество нитрати в питейната вода е определено до 50 mg/l. За съжаление водата в много от населените места е наситена с тях. Причините за нейното замърсяване са прекомерната употреба на минерални торове, отпадъчни води от предприятия за производство на азотни торове, замърсяване на водоизточници с пластмаса, лекарства, стъкло. Нитратите представляват естествени съставки на растенията. Те са им необходими в процеса на растеж. Интересен факт е, че нивото на нитратите е сравнително ниско в узрелите зеленчуци. Количеството на нитратите в зеленчуците зависи най – вече от слънчевата светлина, азотното наторяване на почвата, температурата на растеж. Растенията си набавят прекалено голямо количество нитрати. В резултат, само една част от тях се синтезират, а останалата част идва в нашата пазарска кошница под формата на корени, листа или дръжки на зеленчуци. Някои растения натрупват повече нитрати от други. Това са марулята, пресният чесън, копърът, зеленият лук, морковите, червените репички, броколите, тиквичките и др. По отношение на зелето, най – много нитрати се съдържат в неговите горни листа. При морковите, нитратите са съсредоточени в сърцевината, при чушките – в горната семенна част, при картофите, тиквичките и краставиците – в тяхната кора, при спанака – в стъблата и листата. Нитратите сами по себе си не представляват опасност. Една част от тях се изхвърлят от организма ни сравнително лесно, друга част образуват безвредни и дори полезни съединения. Но риск за човешкото здраве настъпва, когато те попаднат в нашето тяло и образуват вещества наречени нитрити. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта и образуват съединение наречено метхемоглобин. Той не може да пренася кислород до органите и тъканите, а резултатът е състояние познато като метхемоглобинемия. То се характеризира с посиняване на кожата и лигавиците. Според Световната здравна организация, безвредното количество нитрати за възрастен човек е до 5 мг. на килограм тегло на ден. Допуска се количеството да стигне до 500мг. Ако в човешкия организъм постъпят нитрати надвишаващи показаните параметри, то здравето ви се подлага на риск. На практика е доста трудно да надвишите дадените нитратни норми. За да се избавите от излишните нитрати може да накиснете зеленчуците преди да ги консумирате или да ги сварите. Ако забележите жълти петна и зеленчукът го позволява, обелете предварително кората му.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top