Home / ИНТЕРЕСНО / Коледна приказка за мечтите, Paulo Coelho
Коледна приказка за мечтите, Paulo Coelho

Коледна приказка за мечтите, Paulo Coelho

Една древна приказка за мечтите разказва, че преди стотици години в красивите гори на Ливан се родили три кедрови дървета.

prikazka za mechtiteКедрите, както всеки знаем, растат много, много бавно, така че нашите три дървета, в продължение на векове, имали време за размисли върху живота и смъртта, природата и човечеството. Те били едни много мъдри дървета, тъй като през вековете, били видели твърде много неща.

Един ден кедрите решили да споделят мечтите си .

– След всичко, което преживях – казал първият – от мене бих искал да направят трон, за най- могъщия цар на земята.

– Бих искал да бъде част от нещата, които могат да трансформират Злото в Добро – каза вторият.

– Колкото до мен – каза третият  – Иска ми се, всеки път, когато хората ме виждат да си спомнят за Бог.

Минавали още години и години, докато един ден в старата гора се появили дървосекачи. Те отсекли трите огромни кедрови дървета.

Всеки кедър носел мечтата в сърцето си, но в реалността никой не те пита, за какво точно мечтаеш.

От първия кедър, направили ясла за животните, а от останалата дървесина сковали детска стая. От втория кедър издялкали груба селска маса, която по-късно продали на търговеца на мебели.

Трупите от третия кедър, не успели да продадат. Те ги превърнали в дъски и оставили на съхранение, в един склад на големия град .

Горко оплаквали съдбата си трите кедъра: "Нашата дървесина беше толкова ценна, а никой не намери за нея достойно приложение!"

prikazka za mechtiteВремето минавало бавно и в една звездна нощ двама бездомници, мъж и жена, се приютили в плевнята. Яслата в тази плевня била направена от дървесината на първия кедър. Същата нощ, жената родила син и го положила в яслата, на мекото сено.

В този миг първият кедър разбрал, че мечтата му се е сбъднала: В неговите обятия лежал един от Най-Великите Царе наЗемята.

Масата изработена от втория кедър, на някаква разпродажба, попаднала в дома на бедно селско семейство. Вечерта семейството се събрало около нея за вечеря. Бащата свел глава над хляба и виното на масата и прочел молитва на Благодарност.

И тогава вторият кедър разбрал, че мечтата му се е сбъднала. той не бил просто масата на която слагат чашата с вино и чинията с хляба, а мястото което събира семейството помежду им и с Бог.

На следващия ден, от две дъски на третия кедър, сковали голям кръст. Няколко часа по-късно на него приковали един мъж. Третият кедър ужасен, проклинал жестоката си съдба. Но след по-малко от три дни той осъзнал, че човека висящ на кръста носи Светлината на света.

Разбрал, че мечтата му се е сбъднала, кръста изсечен от дървесината му, от инструмент за изтезание за три дни се превърнал в символ на вярата в Бог.

Така се сбъднали мечтите на трите Кедъра от Ливан. Както винаги се случва с мечтите, те се сбъдват, но по много по-различен начин, отколкото си представяме!

Коледна приказка за мечтите, Paulo Coelho
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top