Home / ПАРИ / Кредитна история: съвети към клиентите

Кредитна история: съвети към клиентите

На всеки му се случва да има спешна нужда от пари и да се обърне към финансова институция за помощ. За да получите кредит при изгодни условия е необходимо да сте пълнолетен гражданин на България и да разполагате с постоянен доход. При онлайн кредитите не се изисква да имате някакъв минимален доход, но при по-големите кредити трябва да декларирате висок доход със служебна бележка или данъчна декларация.
Следващото условие за получаването на кредит е да представите обезпечение на банката. То трябва да надвишава поне с 30 % сумата на желания от вас кредит. Банката приема за обезпечение залог на ценни книжа и активи, ипотека на жилището, запис на заповед или поръчителство. Ако се нуждаете от бърз кредит, и съответно – по-малка сума, няма нужда от тази тромава процедура. В случай, че искате кредит до 400 лева, достатъчно е да представите личната си карта и да гарантирате, че сте на постоянен трудов договор. За да ви бъде отпуснат кредит, трябва да бъдете изряден платец. Името ви не трябва да присъства в централния кредитен регистър като нередовен или некоректен клиент. Ако не пропускате и не закъснявате с вноските си и погасите всичките си задължения в определения срок, вие получавате доверието на банката и се превръщате в специален клиент. При подаване на документи за следващ кредит, процедурата за вас ще бъде по-лесна и бърза.
Всяка финансова институция държи на стриктната документация и на сигурната процедура. Не се доверявайте на съмнителни реклами и фирми, които ви обещават бързи пари само срещу подпис. По-сигурно е да изберете лицензирана фирма с опит в кредитирането. Преди да подпишете договора за кредита, четете внимателно всички страници и се уверете, че разбирате всички точки в него. Ако не разбирате нещо, по-добре попитайте някой банков служител за разяснение. Уверете се, че не пропускате допълнителните клаузи по споразумението, които са написани с малки букви.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top