Мислите, че е невъзможно да си направите сами невероятен домашен козунак? Опитайте този и няма да сгрешите
По това време на годината няма нищо по-хубаво от това да си хапнете току що изпечен домашен козунак. Съмнявате се, че няма да успеете да го направите? Не се притеснявайте, нашето предложение е изключително лесно, а вкусът е наистина невероятен. В този домашен козунак се използва краве масло и свинска мас. Ако не харесвате някоя от двете мазнини спокойно можете да ги замените със същото количество олио, но в никакъв случай не използвайте маргарин, тъй като резултата определено няма да ви хареса. Не правете козунака и само с масло, тъй като ще стан прекалено сух. За пълнежа не този козунак може да използвате каквото пожелаете, като добър вариант са комбинация от орехи, сушени плодове /стафиди и боровинки/ и локум.
За тази рецепта ще са ви необходими 7 яйца, 230 гр. краве масло, 120 гр. свинска мас, 400 гр. захар, ½ ч.л. сол, З00 мл. прясно мляко, 60 гр. прясна мая, две пакетчета ванилия, сока и настърганата кора от един лимон и около 1.400 кг. брашно. Преди да се заемете с направата на домашния козунак първо разтворете маята в 50 мл. топло прясно мляко като добавите 1 ч.л. захар и малко брашно до получаване на рядка кашичка. Оставете така получената смес да втаса на топло. Задължително пресейте брашното. В отделна купа разбийте яйцата и захарта, а към тях добавете млякото, солта, лимоновия сок, настърганата лимонова кора и ванилията. Прибавете шупналата мая към яйчената смес и изсипете при брашното, замесете меко тесто. Към
полученото козуначено тесто добавяйте на малки порции от разтопената мазнина докато не се поеме цялата от тестото. Месете продължително, докато започнат да се образуват мехури и ако е необходимо добавете и съвсем малко брашно. За да ви е по-лесно да месите може да приготвите и само половината доза, тъй като от нея ще може да си направите два сравнително големи козунака. Оставете тестото да удвои обема си в дълбока подмазана с мазнина купа. Този процес ще отнеме приблизително около 3 ч., а след това разделете тестото на четири равни части и оформете козунаците. Поставете оформените козунаци в предварително подмазани с мазнина тавички и оставете да втасат още за около час и половина. Намажете козунаците с разбит с малко прясно мляко жълтък, поръсете с кристална захар или орехи и поставете да се пекат в загряна на 150 градуса фурна, приблизително за около час. Не отваряйте печката през първите 30 минути, а после покрийте козунаците с алуминиево фолио, за да не прегорят отгоре.Рецептата е взаимствана от блогът на Йоли и наистина домашния козунак направен по нея има невероятен вкус.