Home / ОТНОШЕНИЯ / Лъжите вредят на здравето. Честните хора са по-здрави

Лъжите вредят на здравето. Честните хора са по-здрави


Американски учени установили, че честните хора се радват на добро здраве, а тези, които послъгват по-често се разболяват. За да подкрепи теорията си, екипът на Д-р Анита Кели провел групови експерименти, за да разбере как лъжата и истината се отразяват на човешкото здраве.
В експеримента взели участие 110 души, които били разделени на 2 групи. Хората от едната група били задължени да казват истината на всяка цена, а хората от втората група трябвало да се държат както обикновено. Веднъж седмично, участниците в експеримента влизали в лаборатория, където се подлагали на детектор на лъжата и медицински прегледи.
С времето, хората, които казвали истината започнали да се чувстват по-добре и да подобряват здравословните си показатели. Престанали да се оплакват от главоболие, успокоили нервите си и видимо се чувствали по-добре.
Според теорията на американските учени, когато премълчаваме истината, ние изпращаме импулси до подсъзнанието си. А подсъзнанието ни ги връща под формата на психосоматично заболяване, тревожност или стрес.
Разбира се, етичният въпрос дали трябва да си честен във всяка ситуация остава.
Честността на участниците в експеримента помогнала на хората да се адаптират по-добре в обществото. Те, за разлика от другите, започнали по-бързо и лесно да създават контакти и да градят взаимоотношения. Всички доброволци в проучването споделили, че никога не са подозирали как лъжите могат да се отразят на здравето им.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top