Home / АКТУАЛНО / „Мардонари“ – уличната живопис
„Мардонари“ – уличната живопис

„Мардонари“ – уличната живопис

 Изкуството на уличната живопис или „мардонари“ не е от вчера.

mardonari1

Името „мардонари“ в превод от италиански език означава художник, който рисува мадоната. Тази улична сюжетност е позната поне от около 500 години в католическите страни като Италия и Испания. По време на големи, главно религиозни празници, арсеналът от видове украса не бил особено голям, това наложило идеята за украса чрез рисунки на земята. В началото те били главно с библейски сюжети.

mardonari mardonari4

С годините „мардонари“, като че напълно замряло. Докато преди 50 години, през 1972 г. в малкото градче Грацие ди Куртаноне, в Италия, на някой му хрумва да проведе фестивал на уличното изкуство. Успехът на фестивала е толкова зашеметяващ, че провеждането му, не само прераства в ежегодно, но и бързо набира скорост, като арт изява и в други градове на Европа, Русия и Америка.

mardonari5  mardonari7    

С навлизането на компютърните технологии, „мардонари“ все повече се доусъвършенства и днес се радва на завидна популярност по света.

mardonari8 Michael Macaulay

Не от днес е известно, че при поглед под определен ъгъл, умело използване на светлосенките, пропорциите на рисунката се променят по такъв начин, че гледана от височината на човешки ръст, тя придобива необикновенна обемност.

Street-Art edgar-mueller-4

Вижте този автентичен обем на планетата

Edgar_Mueller

А сега да погледнем рисунката от друг ъгъл

Edgar_Mueller_

Завладяващо, нали! Нека се насладим на още няколко…

mardonari10 mardonari11

mardonari12 pavement

mardonari13 Edgar_Mueller

mardonari14 edgar-mueller-2

Вижте как работят художниците тук:

 

 

„Мардонари“ – уличната живопис
5 (100%) 4 votes

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top