Home / АКТУАЛНО / Нещата, които не трябва да правите докато шофирате

Нещата, които не трябва да правите докато шофирате

На всеки се е случвало да бърза за някъде, всеки се старае да пристигне навреме за среща и неведнъж сме натискали газта! Но не забравяйте, че преди всичко, важното е да стигнем живи до целта си! Предлагаме на Вашето внимание няколко съвета за по-спокойно пътуване и по-сигурно пристигане

 • Скорост
  Бързата скорост невинаги означава по-скоро стигане до целта! Запомнете, че умереното шофиране Ви осигурява по-малко напрежение, по-спокойно пътуване и Ви спестява освен нерви и пари! Не се доверявайте на митовете, според които пестите гориво на по-висока скорост!

 • Дистанция
  Шофирането от точка А до точка Б всеки път е различно. Нормално е при по-големи разстояния да се чувствате по-неспокойни и от време на време да прекрачвате границата. Спомняйте си, че ограничителните табели и маркировката са само и единствено в наша полза и не ги пренебрегвайте. Спазвайте дистанция и уважавайте личното пространство на другите, за да избегнете напрежението на пътя.

 • Музика
  Относно музиката по време на шофиране, тя може както да помогне за комфорта при пътуването, така и да Ви разсее. Това зависи само и единствено от шофьора. Ако сте по-спокоен тип, слушайте предпочитаната от Вас музика. Препоръчват се обикновено по-неангажираща музика като chill out и денс хитове. Ако пък сте верен почитател на по-тежкото звучене, то заредете дисковете с по-мелодичен рок! Добра идея е да иматев автомобила си cd changer или пък да слушате радио. Така няма да отвличате вниманието си от пътя.

 • Говоренето по телефона е една от най-грубите грешки,които може да допуснете по време на път. С други думи шофиране и говорене по телефона е една крайно недопустима комбинация. Ако имате неотложен разговор, отбийте колата си и го проведете, или пък използвайте hands free.

 • Пушенето също влиза в списъка на недопустимите неща по време на шофиране. Ако сте страстен пушач, отбийте от пътя и „зарадвайте“ белите си дробове с дозата никотин за деня и спокойно продължете. Ако пък не го направите, ще мислите постоянно за сладкия си порок. За да не се изнервяте допълнително и да пришпорвате колата си, спрете за една дръпка и продължете спокойно към дестинацията си.

 • Употребата на алкохол и наркотици пък е враг номер едно на шофирането заради влиянието върху организма и съзнанието. Ефектите, които имат гореспоменатите са безброй много… и все негативни! Не ги подценявайте в никакъв случай и когато се качвате зад волана, бъдете сигурни, че го правите с ясно съзнание. Не позволявайте и на някой близък да шофира в неадекватно състояние . Така застрашавате не само Вашия,неговия/нейния живот, а и този на останалите участници в движението.

  Последно, но не и по-важност правило е да уважавате другите шофьори на пътя. Не изпреварвайте рисково, не обиждайте, давайте път, проявявайте толерантност. На пътя сме равни и място за избиване на комплекси и прекалена самонадеяност няма!

  Лек път!

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top