Home / МАМА / Първи ден в детската градина

Първи ден в детската градина

Първият ден в детската градина – това е повод за голяма радост у дома, но и за много главоболия. За всяка майка това е повратен момент, както и за самото дете. Ако имате много страхове относно този ден – не сте сами. Ето и някои от най-често срещаните проблеми, на които може да се натъкнете:
Нека започнем от самото начало, а именно – подготовката на детето. Тук е възможно е да ви се изпречат доста трудности. Например – детето не желание да се раздели с вас. Трябва спокойно да му обясните нуждата от детската градина, може да споделите личното си впечатление. Говорете ентусиазирано и въодушевено. Може дори да го оставите за няколко дни при роднина или при близък приятел за няколко часа, за да преодолее страхът от раздялата с вас.
Не забравяйте да осигурите удобни дрехи за детската градина. Това е много важен фактор за общото удобство на вашето дете. На този етап се предполага, че вече отдавна сте изоставили памперса, но ако не сте – това е задължително тук. Също така, детето трябва да е способно да се самообслужва – съблича, облича. Самостоятелността е първата и най-важна стъпка към порастването.
Следва, да се справите с допълнителните емоции, идващи от бабите. Сигурно често ще чувате оплаквания относно как от детска градина няма полза, че те могат да се грижат за детето. Не им позволявайте да ви разубедят. Детската градина е момент, през който всяко дете трябва да премине.
И накрая идва и проблема с новата среда. Адаптирането става постепенно, така че нека не ви плаши. Добре е отначало да го оставяте за по-кратък период, като бавно го увеличавате. Помагайте, но му оставяйте известна свобода и то само ще намери своя ритъм.
Първият ден в детската градина е голяма стъпка и трябва да се отнесете сериозно към него. Най-добрият начин да се справите е добрата подготовка. Но и не забравяйте да останете спокойни и накрая всичко ще се нареди.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top