Home / АКТУАЛНО / Сексът и парфюмите
Сексът и парфюмите

Сексът и парфюмите

Парфюмите са били използвани за въздействие върху сексуалността още от дълбока древност. Всичко започва в Месопотамия и Египет, където жените от харема на господарите си са използвали аромати с тайни съставки, с които да ги привлекат.

Има неоспорими доказателства, че ароматите  играят огромна роля в човешката сексуалност. Известно е, че в някои парфюми се добавят съставки като кимион например, които карат парфюма да напомня за първичната миризма на пот.

В природата ароматът е решаващ при избора с кого да направиш поколение. Според учените феромоните са важен фактор при животните – по този начин те привличат бъдещия си партньор. Чрез вдишване на специфични аромати хормоните се активират и  създават опрделени нива на възбуда. Налице е и физиологично влияние в резултат на наличието на определени аромати.

Намирането на парфюм, който има качетсвата на афродизиак, не е толкова трудна задача. Има доста ароматни нотки и съставки, които се срещат често в състава на парфюмите и които имат такава роля. Някои от тях със сигурност увеличават възбудата и парфюми, които ги съдържат, биха имали подобен ефект.

Жасмин                                         

Влияе много силно на настроението и често е използван като стимулант и от мъже, и от жени. Дори е известно, че има силата да предизвика еуфорично състояние. Определено усилва женското либидо.

Лавандула

Лавандулата е чудесен афродизиак за мъжете, но и за жените. Тя има изключително успокояващ ефект и помага за намаляване на стреса.

Сандалово дърво

Този сладък дървесен аромат има много силни възбуждащи качества. Той се използва в сексуалните практики за дълголетие и усилване на възбудата.

Иланг Иланг

По-трудно е да се намери, но си заслужава търсенето. Този аромат е известен с възможността да увеличи значително женското сексуално влечение, дава чувство за повече енергия и еротика.

Бергамот

Друг ароматен афродизиак с прекрасно ухание и трайно въздействие върху нервната ни система.

Цитрус

Почти всички мъжки парфюми съдържат или цитрусови плодове и тютюн, или някакъв вид лютив аромат. Те не само освежават и зареждат притежателя си, но и имат въздействие върху сексуалните емоции при жените.

Каква е разликата между мъжки и женски аромати?

Когато става въпрос за аромат, това, което прави един аромат женски или мъжки, се основава по-скоро на нашата култура. Традиционните "мъжки" аромати на Запад се характеризират с ухания като дъбов мъх, тонка и лавандула. Мъжките аромати също могат да бъдат описани като дървесни или пикантни.

Включването на лавандула в тези типично мъжки аромати може да изненада някои, тъй като флоралните нотки са повече свързани с женствеността. В Близкия Изток обаче ароматите с розово масло са често срещани сред мъжете. Директорът на Agence de Parfum – Ник Смарт, казва, че  "миризмата на роза в аромата е толкова опияняваща и пристрастяваща за мъжете, тъй като е присъща за жените".

Популяризирането на „унисекс ароматите“ представя друга гледна точка към тези цветни аромати, които се противопоставят на „мъжественото“. Тези аромати са описани като „океански“- чисти, свежи и солени, или като „дървесни“ (дърво и кедър). Интересното е, че тези черти са традиционно категоризирани като по-мъжествени. Парфюмеристът Антоан Лай казва, че жените са по-отворени към използването на мъжки аромати, отколкото обратното. Останалото просто се свежда до маркетинга.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top