Home / МОДА И СТИЛ / Шапката- модерен или практичен аксесоар?

Шапката- модерен или практичен аксесоар?

Шапката е един от най-практичните аксесоари, които никога не излизат от мода. В миналото шапките са считани за почти задължителна част от облеклото и са подсказвали социалния статус на притежателите си. Днес шапката е не само моден аксесоар, който придава индивидуалност, но и практичен атрибут, който предпазва от слънце, студ и вятър. Съществуват различни модели шапки, от различни материи, в различни цветове и за различни поводи. Едни от най-известните модели са каскета, сламената шапка, баретата и бомбето. Най-често шапките се правят от текстил или кожа. Почти всеки обича да носи шапка – дали за да се прикрие, да се разграничи от останалите или пък да изпъкне с уникален стил. Неслучайно, именно шапката е често предпочитана от хора на изкуството и световноизвестни личности.

Но знаете ли как да изберете правилната шапка за вас? Може би често сте искали да носите шапка, но никога не сте успявали да намерите подходящата. Когато избирате шапка, първо трябва да се съобразите с големината и формата на лицето си. Всички шапки са много красиви, но не всички ще ви приличат. Свикнете с тази мисъл и го приемете като нещо нормално. Ако имате кръгло лице спокойно можете да се насочите към висока шапка, която ще компенсира закръглените ви форми. Но ако имате издължено лице не си купувайте висока шапка. Изберете си някоя, която ще стои прилепнала до главата ви и преди да я купите добре помислете с какво можете да я съчетаете.
В зависимост от сезона, изберете шапка, която ще подхожда на стила ви и в същото време ще ви предпазва. Имайте предвид, че сламените шапки са по-подходящи за летните дни, а плетените – за студеното време. Шапките с периферия стоят по-добре на жени с по-дълги коси, а шапките без периферия- на жени с къси коси. Избягвайте бейзболните и спортните шапки, ако искате да изглеждате модерно. Те са по-подходящи за мъже и деца.
Не се страхувайте да експериментирате и изберете най-красивата шапка. А дали ще я използвате по предназначение или ще бъде само моден акцент в облеклото ви, това зависи само от вас.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top