Home / ИНТЕРЕСНО / БОГОЯВЛЕНИЕ!
БОГОЯВЛЕНИЕ!

БОГОЯВЛЕНИЕ!

Дойде БОГОЯВЛЕНИЕ!

Нощта срещу ВОДИЦИ (Богоявление)/5 срещу 6 януари/ е една от най-магичните нощи в годината.
Народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението.
Старите българи са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си.
Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни.
За това повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата:

  bogoiavlenie Мълчана вода
Жива вода
Кадена вода
Наречена вода
Умна вода
Мъчна вода
Любена вода…

Паметта и силата на Водата, както и тяхната употреба и контролиране учените откриват и започват да използват едва през последните 15 години. Оказва се, че това е много старо знание, познато на българите от векове!
Празникът ВОДИЦИ е разделен на три части:
Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бог застава на Портата и “изпълнява желание”.
Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ , до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата и Бога го чуват и го “сбъдват”! Наричат го ДА БЪДЕ!

bogoiavlenie6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!
7-ми януари е Женски водици! На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.
На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбения период!

bogoiavlenieНа ВОДИЦИ се нарича за Ново начало! Това може да бъде сторено както на 6-ти , така и на 7-ми януари. Обредът се извършва с Вода, която от Мълчана се превръща в Наречена. Всеки Добросторник в обреда се умива с Мълчаната вода и изрича най-силните си желания и копнежи пред нея, за да я “обърне” в Наречена, Силна вода! Меси се Наричан обреден хляб, който минава през ръцете на някои от Добросторниците, в зависимост от възрастта и ролята им в тайнството. Предизвиква се и се изказва почит пред Силата на Водата, за да е силно и плодоносно Новото начало!
Нарича се за Ново начало, Сила, Благоденствие, Любов и Здраве!
Представи си, че имаш чаша вода и с нея можеш да направиш чудо! Можеш да й кажеш думи, които да я променят, да й предадат огромна сила! След това я изпиваш и в душата ти и тялото ти се влива онзи живот, който си дал на водата! Можеш да станеш по-млад, по-здрав, по-красив, по-силен, по-желан, по-добър…Можеш да станеш Магьосник! Всеки ден! Просто повярвай на водата и й разкажи твоята приказка! НАРЕЧИ Я! Така българите са правели своята жива, мълчана, наричана вода…Знаели са тайната…
Тези, на които им е трудно да повярват, но харесаха тази Приказка, могат да опитат следното:
Затворете очи и си представете , че сте на 5 години. Спомнете си как изглеждахте, как се смеехте. Ако тогава някой ви беше казал, че във водата има магия и можете да я събудите, 100% щяхте да му повярвате , нали? Ами тогава оставете онова готино хлапе на 5 години да налее една чаша вода и да си пожелае нещо! То непременно ще види Светлината! И ще ви разкаже…

И НЕКА РЕЧЕНОТО ТАЗИ НОЩ ДА БЪДЕ СТОРЕНО!

БОГОЯВЛЕНИЕ!
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top