Home / ЗДРАВЕ / Витилиго или бели петна по кожата

Витилиго или бели петна по кожата

Витилиго – не често срещан термин за средностатистическия човек, отчасти защото значително малка част от човешката популация го имат. Но това не го прави по-маловажно или по-приятно за злополучна част, която страда от него.
Витилиго е всъщност сравнително често срещано хронично заболяване. При него е нарушена пигментацията на кожата. То се проявява с наличие на добре очертани светли петна по кожата. Наблюдават се по-късно във възрастта. Тези петна постепенно нарастват по размер и се увеличават по брой. Образуват се вследствие на увреждане или функционална неактивност на меланоцитите – това са клетките, които произвеждат пигмента на кожата. При заболяването имунната система атакува тези клетки, които следователно умират или просто не могат да функционират правилно, поради което изчезва кожният пигмент меланин, съдържащ се в тях.
Витилигото не е заразно и се проявява обикновено при провокиране от емоционални фактори или физически и химически травми върху кожата, при хора предразположени към развитието му.
Заболяването е най-видимо при хора с тъмен тен на кожата, защото светлите петна се открояват от нормално пигментираната кожа. То може да причини психологически дискомфорт. Страдащите от него може да имат по-ниско самочувствие, депресия, да са изолирани и да се смущават при всякакъв вид общуване.
При хората, които имат витилиго може да има проблем не само с кожата. Може да имат заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, задстомашната жлеза.
Заболяването се лекува трудно и често безрезултатно. Могат да се изберат различни средства. Подборът се определя от областите и степента на засягане, от давността на заболяването и разбира се – от възрастта. В случаите, когато е придружено с други заболявания е необходимо и те да се лекуват едновременно. Подходите включват: използване на козметика – медицински коригиращ грим; защита от слънце чрез използване на слънчезащитни продукти;
възстановяване на пигментацията на кожата чрез различни локални и системни средства и депигментиране на кожата.
Проучвания в много страни покзват, че 85% от кожните лекари не предписват и се въздържат от провеждане на лечение на витилигото.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top