Home / АКТУАЛНО / Вуду – религия или магия?
Вуду – религия или магия?

Вуду – религия или магия?

Вуду е религия, примесена с голяма доза мистерия и дори страх

Вуду е една от най-старите религии, която първоначално произлиза от Африка, а след това печели популярност в Хаити. Днес Вуду се практикува по цял свят. Много хора обаче го правят тайно, защото се страхуват от религиозно преследване. Това поражда въпроса – Вуду религия ли е, или магия?  

Вуду - религия или магия?

Вуду – религия или магия?

Вуду е религия, много по-различна от тази, която ни я представят по телевизията и филмите. Тя не е дяволско поклонение или нещо подобно, макар мнозина да я свързват с Дявола. Вуду също така не е поклонение пред боговете, нито става въпрос за тъмни и зли сили.

В религията Вуду Бог е един, посочен като Bondy (създателят), който не общува с хора и не влиза в техния всекидневен живот. Духовните същества са тези, които помагат на хората. Именно затова се смята, че това е религия на болните и слабите. Но Вуду е много повече от това! Тази духовна традиция включва танци, изкуство, музика, народна медицина, дори правосъдие. Вярата в задгробния живот кара отдадените на тази религия да вярват, че починалите им предци им помагат и бдят над тях.

Хората практикуват Вуду по различни начини. Някои посещават храм, други изпълняват ритуали и церемонии у дома. Те могат да имат от един до няколко олтара и стая, предназначена за ритуалите.

При груповите ритуали участниците изпадат в транс, като в някои практики се използва и контагиозна магия. Жертвоприношенията са част от религията, показващи смирение и разкаяние пред Бог.

Не можем да не отбележим факта, че всеки, който чуе за Вуду, си представя набодена с игли кукла. Истината е, че този метод има за цел да увеличи концентрацията върху дадена цел, при лечение като акупунктура. Много от нас свързват Вуду и с кървави и страховити ритуали, които за съжаление не липсват в миналото. Те обаче не са сърцевината на тази религия. Вуду включва ценна система от знания за овладяване на природните сили. Тези знания обаче се придобиват с помощта на учител, защото могат да бъдат опасни.

В заключение ще кажем, че няма как да разграничим Вуду от магията. Тъй като тази религия произлиза от Африка, магията е неразривна част от нея.

Харесайте и Фейсбук страницата ни!

Вуду – религия или магия?
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Zlatina Galina

Scroll To Top