За вечеря, вкусно и бързо ще приготвим вкусната торта „Татен“
Като голяма част от гениалните открития, рецептата за този торта е вследствие на грешка на прочутите сестри Татен в кухнята. От тогава вече 120 години тази сладка грешка е любим домашен сладкиш. Тук ще представим варианта и на приготвяне от филма за великата Джулия Чайлд, „Джули и Джулия“.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
5-6 големи ябълки златна превъзходна – обелени, почистени от семките в сърцевината и нарязани на четвъртинки.
2 супени лъжици масло
3/4 чаша захар
половин пакет (250 гр) бутер тесто
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте фурната до 220 градуса С. Поставете ябълките в плоска форма за пай (керамична или от йенско стъкло), покрийте и поставете в микровълнова фурна на висока степен за 7 минути.
Междувременно в кръгла тавичка за печене на котлона разтопете маслото. Добавете захарта и гответе около 5 минути, като разбърквате често, докато добие кехлибарен цвят. Махнете от котлона.
Подредете красиво ябълковите резени във формата за пай върху карамелизираната захар, така че да покрият дъното.
Върху леко набрашнена повърхност разгърнете лист бутер тесто. Сгънете всеки ъгъл на бутер тестото около 5 см и натиснете надолу, за да оформите осмоъгълник. С леко набрашнена точилка разточете кръг с диаметър малко по-голям от този на тавичката. Поставете разточеното тесто върху ябълките в тавичката и подпъхнете краищата, така че хубаво да покриете ябълките с тесто и от страни. С нож направете прорези в тестото, така че да може да диша и да излиза парата по време на печене. Пече се на 200 градуса около 30 – 35 минути или докато кората добие златист цвят. Извадете и оставете да поизстине за не повече от 10 мин. После обърнете върху голям поднос. Поднесете го топъл.