Home / ДИЕТИ / ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ КАТО ЧАСТ ОТ НАЧИНА НИ НА ЖИВОТ
ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ КАТО ЧАСТ ОТ НАЧИНА НИ НА ЖИВОТ

ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ КАТО ЧАСТ ОТ НАЧИНА НИ НА ЖИВОТ

В нашето забързано ежедневие, все по-често се замисляме какво и по колко ядем. Това, не само че води до натупване на излишни килограми, но в много голяма част от случаите води след себе си и редица здравословни проблеми. Това е и причината, все по-често в медиите и интернет пространството да се говори и пише за здравословното хранене. Всекидневно чуваме и четем съвети как и защо трябва да се храним здравословно, колко проблеми можем да си навлечем, ако не го правим и т.н. Тук обаче, искам да опиша няколко съвета как да се храним здравословно, и как да превърнем здравословното хранене част от начина ни на живот.
Ако искате да се храните здравословно, никога не бива да пропускате закуската. Не е задължително тя да бъде голяма, напротив – едно сварено яйце с малко сирене например, или един плод, са напълно достатъчни за добър старт на деня. Друго важно правило за здравословното хранене е да консумирате храна през не повече от 6 часа, 3-4 пъти на ден, като се стараете да приемате белтъчини на всяко хранене. Когато ще бъдете дълго време навън и няма да имате възможност да намерите здравословна храна, пригответе си я предварително вкъщи, и я носете със себе си. Така няма да нарушавате хранителния си режим с консумиране на вредни храни. Намалете кафето – вместо него, по-полезно е да изпиете чаша зелен чай или вода с лимон. Заменете сладоледа с кисело мляко, печените ядки със сурови, а захарта с мед. Ограничете, или най-добре напълно изключете, от менюто си обработените храни, които съдържат консерванти и рафинирани въглехидрати. Не изключвайте, от менюто си месото и млечните продукти, тъй като животинските мазнини съдържащи се в тях са необходими на организма Ви. Не мислете, че здравословната храна не може да бъде разнообразна – напротив, може да експериментирате както пожелаете. Хубаво е също така, да консумирате храните в близко, до натуралното им състояние. Не всички храни позволяват минимална обработка, но се придържайте към това правило поне за тези, които го позволяват. Здравословното хранене не бива да Ви притеснява – когато сте на почивка например, и отидете в ресторант, винаги може да си поръчате риба на скара, вместо пържена, да поискате салатата Ви да бъде със зехтин и т.н. Ако не може да преодолеете изкушението да хапнете от любима, но не толкова полезна храна, то хапнете малко от нея и се насладете на вкуса й, но не прекалявайте. И не на последно място, трябва да консумирате по 2-3 литра вода на ден. Ако пък спортувате, може да добавите още течности към менюто си.
Ако всекидневно се придържате към гореописаните съвети, то съвсем скоро ще си създадете здравословен режим на хранене. Нормално е, в началото, всеки ден, на всяко хранене, да се замисляте какво и колко ядете. След известно време обаче, до такава степен ще свикнете със здравословното хранене, че ще избирате полезните храни, без дори да се замисляте. По този начин, здравословното хранене ще се превърне в част от начина Ви на живот, без дори да се усетите кога и как е станало това. В началото, безспорно ще Ви бъде трудно, но ползите които ще получите от този начин на хранене, заслужават всяка Ваша жертва.

ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ КАТО ЧАСТ ОТ НАЧИНА НИ НА ЖИВОТ
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top