Home / ЗДРАВЕ / Зехтин или олио?

Зехтин или олио?

Един от вечните въпроси кокошката или яйцето добива нови измерения. Сега се питаме зехтина или олиото. В повечето домакинства се използва олио. То е по-достъпно, по-евтино и вече се предлага с различни аромати. Колкото и да звучи абсурдно, наистина има олио с аромат на орехи, с аромат на лимон и вкус на чили. Но дали е случайно, че онези, които се стремят към здравословен начин на живот предпочитат зехтина? Зехтинът е по-скъп, предлага се в различни видове според начина на обработка и вкусовите качества.
Каква е разликата между олиото и зехтина?
Олиото се добива от слънчогледови семена. Може да бъде рафинирано и нерафинирано, в зависимост от метода на извличане на растителното масло. Използва се за подправянето на салати, за готвене, пържене, печене.
Зехтинът се добива при пресоването на маслини. Има различни видове зехтин, според техниката на извличане на растителното масло. Най-полезният зехтин е онзи, получен при „студеното пресоване“ на маслините. Този вид е най-чист, тъй като за извличането му не се използват никакви химични елементи. Рафинираният зехтин е извлечен посредством третиране с химикали. А зехтинът Pomace се извлича чрез химични разтворители или топлинна обработка. В зависимост от качеството и начина на извличане, цената на зехтина варира. Използва се за салати, за готвене, за приготвянето на различни видове маски за коса и лице.
Една от основните разлики между зехтина и олиото е температурата на изпарение. Зехтинът се изпарява по-бързо, затова олиото е по-подхоящо за пържене. Голямо значение има съхранението на растителната мазнина. Според специалисти, олиото е вредно, защото се съхранява в пластмасови прозрачни бутилки, тъй като излагането на пряка слънчева светлина уврежда качествата му. Друга предпоставка да изберете зехтина е, че слънчогледовото олио съдържа само омега 6 мастни киселини. А на организмът са нужни и омега 3 мастни киселини, които не се съдържат в олиото. При липсата на баланс между тези ензими, излагаме организма си на риск от диабет, рак и сърдечни проблеми. Препоръчва се употребата на зехтин при хора, които не обичат риба и не консумират достатъчно маслини.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top