Home / ЗА НАС / ЖЕНА И КАРИЕРА
ЖЕНА И КАРИЕРА

ЖЕНА И КАРИЕРА

Какво се случва, когато жената превъзхожда мъжа в кариерата?

Ситуацията,  в която съпругата се прибира от работа, хвърля куфарчето си и бодро вика: „Скъпи, прибрах се!“  А той в това време, приготвя вечерята. Вече е често срещано явление.

Не може да се каже, за модерната жена, че е необичайно да има престижна работа, кола от фирмата, или дори собствена фирма, висока заплата и голяма банкова сметка.

R-kola

И ако мъжът може да приеме спокойно този факт, то той е наистина много широко скроен човек. Но хората, които приемат нещата традиционно, биха изпитвали в това положение, нарушаване на своята значимост и чувство за малоценност. Това се случва, особено когато в началото на връзката, двамата са били с еднакъв статус в обществото и бизнеса.

Ако една жена обикновено се гордее с партньора си, когато той успява, в обратната ситуация мъжът приема това, като заплаха.

„Няма значение, къде отиваме заедно, веднага се вижда, че цялото внимание е насочено предимно към нея.” – ми разказа мой добър приятел, чиято жена скоро получи съществено повишение в работата си. – Кариерата и процъфтява, а моята е в застой. Наистина ми е ужасно трудно да се усмихвам, докато отговарям на хората, които ме питат, дали се гордея с жена си. Разбира се, че се гордея, но вътре в мен, не ми дава мира въпроса. А какво ли наистина си мислят тези хора за мен? Всъщност тя би могла да си намери някой по-добър и успешен мъж от мен, като нищо. Кога ли ще се случи това? Абе с една дума, почувствах успеха и, като собствено  поражение.”

Но не само мъжете в тази ситуация се чувстват зле. На жената също не и е особено приятно, че на нея се пада лъвския пай при плащането на сметките и често и се прокрадва въпроса, „А всъщност, не трябваше ли той да се грижи за мен…?” Недоволството и особено нараства, ако наред с уморителните часове работа и се налага да се занимара и с домакинството, чистене, миене, пазар, готвене… Пък на всичко отгоре и да се безпокои за неговите терзания и да стъпва внимателно, за да съхрани връзката си, при създадените обстоятелства. Не е честно, нали?!

getty_rm_photo_of_man_cooking_vegetables

 

Комплицирана ситуация и за двамата. Изисква се много такт, за да се съхрани такава връзка.

Разговаряйте, но не в къщи. Излизайте на любими места и то поне веднаж седмично, с единственото намерение да поговорите един за друг, ще видите, че си заслужава.

И мили дами, моля не започвайте разговора със: „Скъпи, знам, че ти е малко неудобно, че печеля 10 пъти повече от теб, но…” Похвалете нещата, които той прави добре, няма да умрете от това, нито ще уроните авторитета си. Често му напомняйте, колко много държите на подкрепата му и колко е ценна тя за вас. Насърчавайте го за нещата, които прави в работата си, но без да засягате темата за по-високо заплащане. Тъпо е да будите у него параноичния страх, че той не е на вашето ниво. Хората са различни, ценете у него това, с което ви е спечелил и не търсете под вола теле.

Забавлявайте се заедно, колкото можете по-често.

А вие момчета, приемете с радост това, че сте избрали най-добрата. Правете и често дребни подаръци, ненадейно откраднато и поднесено цвете, може да  донесе много повече радост, отколкото, огромен букет пратен от секретарката ви. Ако вашето момиче, все още не се е превърнало в меркантилна кучка, високо ще оцени малките ви жестове. Бъдете и опора, помагайте и, и вярвайте, че сте добри, поне, колкото нея.

Да сте чували за пълководци без генерали?!

ЖЕНА И КАРИЕРА
5 (100%) 4 votes

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

  • […] се случи и на мен! Останах без работа след 2-годишна вярна служба, работа по 15 часа на ден и раздаване на 100%. В началото […]

  • Scroll To Top