Home / АКТУАЛНО / 3 изненадващи ползи от дъвката

3 изненадващи ползи от дъвката

Дъвченето на дъвка помага на жените, които искат да отслабнат и намалява стреса

Дъвченето на дъвка ни носи повече ползи, отколкото смятаме. Освен че ни предпазва от кариеси, когато дъвчем дъвка след хранене, намалява и желанието ни да похапваме лакомства, и дори премахва напрежението. Не случайно инстиктивно посягаме към дъвката, когато сме нервни. дъвка

Ето и най-големите ползи от дъвченето на дъвка

Намалява чувството на глад
Тъй като по време на дъвчене на дъвка, се отделя хистамин, успешно залъгваме глада си. Този невротрансмитер изпраща сигнали на мозъка, че сме заситили и не изпитваме желание да ядем. Това е и причината, поради която диетолозите препоръчват да сдъвкваме всяка хапка по-продължително. По този начин хапваме по-малко, а се чувстваме сити. Ако дъвчете дъвка по 15 минути на час-два, значително ще намалите количеството на консумираната храна. 

Намалява желанието за похапване на лакомства
Когато дъвчем дъвка, успокояваме желанието си за похапване на сладки неща. Освен това дъвката носи само 5 калории – много по-малко от парче торта, например.

Намалява стреса и напрежението
Макар че често не си даваме сметка, честото похапване се дължи на стреса, на който сме подложени. Когато имаме проблем, се успокояваме с вафли и шоколад. Това наистина ни носи временно облекчение, но в крайна сметка ни остават излишните килограми…

Странични ефекти от дъвченето на дъвка

Трябва да отбележим и че продължителното дъвчене на дъвка без захар може да предизвика храносмилателни проблеми заради заместителите на захар. Ето защо не се препоръчва да дъвчете дъвка повече от 10-15 минути.

About Zlatina Galina

Check Also

Да си жена е нещо прекрасно!

5 / 5 ( 1 vote )       Да се радваш на живота е нещо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *