Home / ДЕТЕТО / Бременност и работа с компютър

Бременност и работа с компютър

Възможно ли е да съчетаем бременност и работа с компютър?

bremennost-i-rabota-s-kompyutrКомпютърът е неизменна част от ежедневието на активните жени. От друга страна, всяка една жена мечтае да бъде майка и в този смисъл бременността е неизменна част от жизнения цикъл. Възможно ли е да съчетаваме бременност и работа с компютър и вредно ли е това за нашия бъдещ наследник? Повечето бременни жени се притесняват от излъчваните от монитора рентгенови и електромагнитни лъчения. Според учени обаче, рентгеновите лъчи нямат връзка с уврежданията на плода и абортите, а въздействието на електромагнитните лъчения не е напълно установено. Все пак, бременните жени са по-уязвими и не е грешно ако се презастраховат и избягват употребата на компютър, когато работата им го позволява. Всъщност, не трябва да се притесняваме толкова от радиационните лъчения, а по-скоро от застояването и заемането на неудобна поза. По време на бременност е много важно да бъдем физически активни и да не се застояваме на едно място за много дълъг период. Като нежелан ефект от работата с компютър и заемането на неудобна поза, могат да се появят болки в кръста, врата и китките на ръцете; подуване на глезените; разширени вени и проблеми с очите. Както всички знаем, нищо прекалено не е здравословно и работата с компютър не прави изключение от правилото.

bremennost-i-rabota-s-kompyutrЗа да избегнете неприятните ефекти и да прекарате една лека бременност, възползвайте се от следните съвети:

  • Ако работата Ви изисква непрекъснат контакт с компютър, правете кратки почивки ( около 15 минути на всеки час). По този начин не натоварвате зрението си. Когато работите, използвайте защитни очила за компютър.
  • Движете се в почивките, не се застоявайте пред монитора.
  • За да избегнете появата на разширени вени, вдигнете краката си на по-високо от пода ниво.
  • След приключване на работния ден си почивайте.
  • Вкъщи се старайте да прекарвате колкото се може по-малко време пред монитора.
  • Не отделяйте голямо внимание на социалните мрежи, защото губят от времето за почивка.

И все пак, не избягвайте социални контакти, защото светът трябва да разбере за малкото съкровище, което живее във Вас!

About Ivanela Petrova

Check Also

Британи Мърфи

Фактори, които влияят върху късогледството

Късогледството представлява промяна на формата на очната ябълка и по-конкретно нейното удължаване. По този начин, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *