Home / МОДА И СТИЛ / Грижи за кожата на лицето през зимата

Грижи за кожата на лицето през зимата

 С настъпването на зимата започват трудни дни и за нашата кожа. Особено кожата на лицето, тъй като е частта, която е най-видима през този сезон, страда най-много.

zimaОсновните фактори, които вредят на кожата на лицето през зимата са студеният и сух въздух. Въпреки многото дъжд и сняг, падащи през зимата, влажността на въздуха е по-малка, особено при затоплените помещения. И колкото е по-сух въздухът, толкова повече влага се изпарява от роговия слой на кожата. Тя започва да изсъхва и да се лющи. Един от първите ефекти, които студът упражнява върху кожата е свиването на кръвоносните й съдове. Тя бързо избледнява, но същността на проблема се състои във факта, че е затруднено снабдяването й с кръв. Доставянето по кръвен път на хранителни и градивни вещества е забавено, а оттам се намаляват и възстановителните процеси в кожата. Може да се каже и че сухотата на въздуха „изсмуква“ влагата от кожата. Този ефект се засилва от вятъра и зимното слънце.
Ниските температури се отразяват и на секреторната дейност на мастните жлези. Образуваният от тях серум е в крайно недостаъчно количество. Като се прибави и факта, че студът подтиска и потоотделянето, водно-липидният слой на кожата, покриващ епидермиса, вече не е в състояние да осигурява надеждна защита чрез ефективната бариерна функция. Тези условия благоприятстват за размножаването на различни болестотворни микроорганизми. Те атакуват кожата и предизвикват възпалителни процеси в нея.
zimaНай-силно през зимата страдат хората със суха кожа. При нея е нарушена еластичността, в роговия й слой се образуват малки пукнатинки, което допълнително тества защитната й функция.
Единственият начин да се предпазите от вредните влияния на зимата за кожата на лицето си е да използвате подходящите защитни средства. Използвайте меки, несъдържащи алкални препарати. Дневният подхранващ крем е задължителен. Когато излизате навън използвайте фон дъо тен – той също има защитни свойства. Не използвайте суха прахообразна пудра. Всяка вечер нанасяйте нощен подхранващ крем, който е богат на витамини и плодови киселини. Веднъж седмично си правете подхранващи макси на лицето и шията.
И накрая, готови ли сте за зимата? Красивата и здрава кожа на лицето изисква грижи от ваша страна, а през зимата – още повече.

Грижи за кожата на лицето през зимата
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top