Home / ЗДРАВЕ / Какво представлява булимията и как да се справим с нея

Какво представлява булимията и как да се справим с нея

Красотата не се превръща в идеал. Тя е била идеал още през вековете. Сещате се за статуята-бюст на египетската Нефертити или пък Клеопатра. Техните изящно изваяни лица и идеални пропорции на лицето и тялото предизвикват възхищение у мнозина, но и неусетно доближаване до състояние на булимия при други.
Това се случва и сред редица млади момичета. Тяхната долна граница често е 12 години. Момичетата започват да навлизат в своя пубертет, постепенно започват наблюдения върху външния вид. Пубертетът е периодът на физиологическото развитие, когато човек съзрява с идеята да стане годен за възпроизводство индивид. Основната характеристика на човека, която го отличава от животните- той е социално същество. Тъкмо заради това периодът на пубертета носи след себе си и своите социални и психологически аспекти.
През този период е възможно тийнейджърите да нямат достатъчно добра самооценка за себе си, да не бъдат разбрани. Тогава те се обръщат към телевизията, където кино-звездите и музикалните изпълнители неусетно започват да се превръщат в техен идеал. Не са изключени конфликти със семейството. А мнозина сред тях искат просто да запазят детското в себе си и се страхуват да пораснат. Тази липса на комуникация и възможност да бъдат разбрани те компенсират с храна, храна и пак храна.
Дойде ли моментът на осъзнаването, че храната, която е погълната е прекалено много- те вземат решение. То е чисто механично- предизвикват повръщане. С това смекчават вината от погълнатата в толкова голяма доза храна.
Забележите ли, че детето ви добива необичайни хранителни навици- да украсява храната, да превръща яденето в ритуал, да носи провлачени пуловери с цел да скрие тялото си, да отслабва неимоверно много, да е навлязло в пубертета и в същото време не настъпва половата зрялост, то трябва да започнете да разговаряте с него.
Не го оставяйте да живее само в света на илюзиите. Ако смятате, че вие нямате достатъчно познания, за да започнете да играете ролята на „домашен психолог“ или разговорите с него винаги са ви били трудно, то трябва да се обърнете към психолог. Булимията е състояние, което трябва да се лекува, за да не стане хронична болест.
Не позволявайте на детето, което е в процес на развитие, да се подлага на диети. Често пъти те са крачката към нарушения в храненето. А всъщност булимията е невроза, която се изразява в нарушения в храненето. Ако детете е тежало 65кг. И е отслабнало с 18кг. – сега трябва да тежи 45кг. Ето тук трябва да влезете в ролята на наблюдател, за да спре то да се качва постоянно на кантара.
Говорете със своите деца, това че вече се в пубертета, съвсем не означава, че нямат нужда от вас. Не ги подтиквайте към това да развият булимия!

About Ivanela Petrova

Check Also

Британи Мърфи

Фактори, които влияят върху късогледството

Късогледството представлява промяна на формата на очната ябълка и по-конкретно нейното удължаване. По този начин, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *