Home / АКТУАЛНО / Важно за здравето! Забраниха хидрогенираното масло

Важно за здравето! Забраниха хидрогенираното масло

Хапваме го с баничките, бисквитите, вафлите, кетчупа, майонезата

В САЩ забраниха използването на хидрогенираното масло заради вредното му действие върху човешкия организъм и масовото му използване. Държавната агенция за храните и лекарствата обяви тази модификация на натуралните мазнини за вредна и опасна.41010_gallery_main

Хидрогенираното масло се използва масово и в България. Хапваме го с баничките, вафлите, бисквитите, тортите, майонезата, кетчупа, чипсове, замразени полуфабрикати, маргарина. Ако обърнем внимание на етикетите на хранителните продукти, ще забележим, че то присъства почти навсякъде.

Тази модиф икация на натуралните мазнини всъщност представлява един вид "биопластмаса", която задръства кръвоносните съдове и не се разгражда. В резултат на това се разболяваме от диабет, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, рак, затлъстяване. Вредните последици от употребата на хидрогенираното масло включват  още отслабване на метаболизма и имунитета, влошаване на качеството на кърмата и раждане на деца с ниско тегло, нарушение на редица важни функции на организма и дори стерилитет.

Консумацията на хидрогенирано масло ни предразполага към депресии и задълбочава последиците от системния стрес, възпрепятства свалянето на килограми, намалява добрия холестерол и стимулира производството на лош холестерол. Употребата му води до възпаления в организма и често до инфаркт и инсулт, писа pik.bg.

Сами виждате колко вредно може да бъде хидрогенираното масло. Въпреки че не е толкова лесно да го изключим от менюто си, най-добре е да забравим за маргарина, бисквитите, вафлите и майонезата. Много от готовите храни с хидрогенирани мазнини можем да си приготвим здравословно у дома. В България тази евтина "биопластмаса" все още не е забранена, но това не означава, че не можем да си я забраним сами… 

Посетете и Фейсбук страницата ни!

About Zlatina Galina

Check Also

Сексът и парфюмите

Парфюмите са били използвани за въздействие върху сексуалността още от дълбока древност. Всичко започва в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *