Home / МОДА И СТИЛ / Еволюция на бельото

Еволюция на бельото

  Бельото, каквото го познаваме днес, е преминало през различни трансформации през годините. За да прикрият някои части на тялото си, мъжете в Рим и Египет започват да носят кожени препаски. Освен кожено, бельото на древните било от лен или вълна. Някои жени също носят препаски, които увиват около гърдите и ханша си. Първоначалната идея за бельо на жените от остров Крит пък била силно пристегнат корсет, който оформя талията и повдига бюста. Корсетът притискал толкова силно гръдния кош на жените, че носенето му причинявало деформации на ребрата и някои органи.
През 17 век хората от аристократично потекло започват да носят тънка лека рокля под тоалета си. Долната риза още не е толкова разпространена и е достъпна само за най-богатите. Тя се появява в модата през 18 век и се носи както от мъже, така и от жени. Французойките започват масово да носят корсет по това време, който не притиска и задушава толкова, колкото предшественика им от остров Крит. Модните течения диктуват по-освободени линии на бельото, корсетите започват да се украсяват с бродерии и дантела. Обществото по това време вече свободно започва да изразява недоволството си. Докторите протестират срещу корсетите и за пореден път обясняват какви са последиците върху крехкото женско тяло при продължителното носене на бельото за мъчение. За известно време корсетите се забраняват. Постепенно навлизат отново в модата, но този път позволяват повече свобода на движенията.
През 1816 година, в Париж, се появява нов модел корсет, който не задушава и раздалечава гърдите. Жените вече не се нуждаят от помощ при обличане и събличане. През 1840 година навлизат кринолините, с които жените пристягат талиите си. Инквизиторските корсети и кринолини скоро се заменят с корсажи от по-лека материя.
Първият сутиен е дело на Мери Фелпс Джейкъб и представлява две носни кърпички, свързани с панделка. Годината е 1913, а мястото- Ню Йорк. През 1920 се появява и първото цветно бельо, а 10 години по-късно Дънлоп Ръбер създава бельото от латекс. Сутиените с латексова нишка прилягат плътно по женските форми и очертават фигурата, а за създател на съвременния модел сутиени се смята Пол Поаре. Жените прикриват все по-малко телата си и залагат на естетическата функция на бельото. Постепенно към бельото започват да се пришиват дантели, кордели и копринени ленти. Кюлотите се заменят с по-изрязани бикини. В модата на бельото се налагат жартиерите, тангата и безшевното бельо от по-леки и памучни материи. През последните години на 20 век се произвежда съблазнително дамско бельо от фин холандски лен, коприна и дантела.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top