Home / АКТУАЛНО / Как да се държим на масата?

Как да се държим на масата?

Културата на хранене е много важна и определено прави голямо впечатление на околните. Изисканите обноски на масата предполагат домакинята да пожелае добър апетит на гостите си. Ако сте на официална вечеря, това не се прави. Домакинът е длъжен да се грижи за доброто настроение и комфорта на гостите си. Той трябва да подкани учтиво гостите си да си сипят или налеят допълнително, но не трябва да е много настоятелен. Ако сами си сипете допълнително сте длъжни да си изядете порцията, а ако някой друг го е направил може да оставите малко от храната си. В случай, че не харесвате дадено ястие, можете да откажете на домакинята, но трябва да й обясните защо.
На закуска обикновено се поднася филийка с масло, колбаси, млечни продукти или сладко. Не е прието да дълбаете в маслото и да мажете филийката в чинията.
Ако в началото на обяда или вечерята ви поднесат супа, не трябва да сърбате и да дробите хляб в купичката. Отчупвайте си малки залъци от хляба. Не трябва да повдигате купичката или чинията, в която ви е сервирана супата. Можете да наклоните леко настрани и да загребете остатъка с лъжицата. Ако супата ви е сервирана в малка чаша е позволено да изпиете това, което ви остава. Месото обикновено се яде с нож и вилица, като се отрязват малки хапки една след друга. Пилето може да се яде с пръсти, ако на масата има сервирани купички с вода, а рибата се яде със специални прибори. Ястията от смляно месо и зеленчуците се режат само с вилица. Спагетите се захващат с вилица или пък се навиват с помощта на вилица и лъжица. Плодовете като ябълки, круши, кайсии и праскови се нарязват с нож (ако има сервиран), портокалите се белят с нож, а мандарините – с ръка. Дребните плодове се ядат с ръце, а ако имат костилка- тя се изплюва в малка лъжичка.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top