За Коледна капама ви трябва глинен гювеч. Коледната капама е специално ястие, което не изисква много време за приготвяне, продължително при нея е само печенето. Тя е една от най-вкусните и разнообразни гозби, подходящи за семейната трапеза или за гости на празника.
Продукти за Коледна капама
около 500 гр. телешко на едри парчета
4-5 свински вратни пържоли
3-4 пилешки бутчета или едно пиле, нарязано на порции
4-5 парчета сурова домашна наденица (или друга ароматна наденица, с по-едро смляно месо),
500 гр. кайма
1 ч.ч. ориз
1 глава кр. лук
1 с.л. чубрица
1 голяма кисела зелка или 2 по-малки
2 чаши червено вино
1 ч.ч. зелев сок
200 гр. пушена сланина или бекон
1 ч.ч. олио
сол, червен пипер, дафинов лист, черен пипер, бахар, чесън–нарязан на филийки.
Не щадете подправките!
Начин на приготвяне на Коледна капама
Отделете от зелето 12-15 хубави зелеви листа за сърми, а останалото нарежете на ивици.
Сърмите, можете да завиете с леко запържената плънка от ситно нарязания кр. лук, каймата, добре измития ориз, чубрицата, черен пипер и сол на вкус. А може да измесите горните продукти и да завиете сърмите със сурова плънка.
На дъното на голям глинен гювеч /става и в тенджера под налягане, ама не е същото/сипете половината от олиото и покрийте с нарязано зеле. Наредете телешкото. Покрийте със зеле, и наредете свинските пържоли. Покрийте със зеле и наредете парчетата пиле. Върху тях подредете сърмите. Идва ред на наденицата. Покрийте я със зеле и завършете с ред тънко нарязана сланина или бекон. Покрийте ги с един цял зелев лист.
На всеки ред зеле, се слага от подправките, а месата се посолявате леко при реденето.
След като сте наредили капамата, полейте с останалото олиото, зелевия сок и виното, и затворете плътно с капака. Сложете гювеча на силна фурна, докато заври. Намалете фурната на 120 градуса и оставете да се готви поне 8 часа или за цялата нощ преди Коледа.