Home / ЗДРАВЕ / Полезните свойства на магданоза

Полезните свойства на магданоза

Магданозът е известен като подправка, която присъства в почти всяко ястие. Но освен, че притежава вкусови качества, той се определя от народната медицина като добро лечителско средство. Магданозът е двегодишно зелено растение. През първата година, той развива листата си, а през втората се разклонява. Той цъфти през периода юли – август. Смята се, че ароматната подправка произхожда от земите на Средиземноморието. Интересното е, че древните хора използвали магданоза повече като лекарство, отколкото като подправка. За древните гърци, растението било свещено, а римляните го използвали като лек срещу бъбречни заболявания. През епохата на Средновековието, хората започват да прибавят магданоза като подправка за овкусяване на ястието. Магданозът съдържа витамин С, К и А. Подправката е източник на желязо. Препоръчва се на хора страдащи от ниско кръвно налягане. В магданоза се съдържат флавоноиди и летливи масла. Именно те му придават чудодейна лечебна сила. Хората, които имат здравословен проблем с очите трябва да знаят, че магданозът е отличен лек. Прясно изцеден сок от зеленото растение помага при конюнктивит, катаракта, възпаление на роговицата. Ако сокът от магданоз се смеси със сок от цикория и целина, той се превръща в мехлем за болните очи. Жените също могат да се възползват от лечебните свойства на магданоза.

Доказано е, че сок от подправката спомага за регулиране на нередовния цикъл. Дамите, които страдат от болки в стомаха ежемесечно могат да добавят магданоз към храната си. Той предотвратява спазмите при редовната консумация. Ако магданозът се прибави като подправка към салата, той има способността да възвърне апетита дори и в най – злоядите от нас. Освен това, той помага за правилното храносмилане. Медицината отдавна е признала зелената подправка за помощник в борбата със сърдечно – съдовите заболявания и камъните в бъбреците. При редовна консумация на подправката, капилярите, артериите и кръвоносните съдове се укрепват допълнително. Магданозът притежава пречистващо действие. Той оказва положително въздействие на пикочо – половата система. Освен като вътрешен лек, магданозът може да бъде използван като разкрасително средство. Ако смесите отвара от корени на магданоз и лимонов сок, вие ще си осигурите лосион за почистване на лунички и петна. Избелване на кожата се постига с натъркването и с листа от подправката. Наличието на витамин С в магданоза осигурява защита срещу артритни заболявания.
Магданозът може да бъде не само вкусен, но и полезен. Разкрасителното му действие го прави още по – желан на нашата трапеза.

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top