. Светкавичен ябълков пай. Светкавичен, колко да е светкавичен… 10 мин. за приготвяне и 30 мин. за печене.
Какво ви трябва:
4 ябълки /от този вид е най-добре, но става и с всички други видове 4 ябълки/
½ чаша захар
2 с.л. брашно
1 с. л. масло, нарязано на парчета
1 с.л. канела
1 лист бутер тесто
1 с. л. захар за поръсване
1 яйце (или яйчен жълтък за намазване отгоре)
Обелете и нарежете ябълките на филийки, като ги изчистите от сърцевината. Загрейте фурната на 200 градуса. Разстелете бутер тестото върху подмазана с олио хартия за печене. Поръсете го с едната с.л. брашно. Оваляйте ябълковите резени в захарта и ги подредете в средата на тестото по дължината му. Посипете отгоре другата с.л. брашно и канелата. Разпръснете и бучиците масло. Разрежете тестото на лентички отстрани на ябълките и преплетете лентичките една след друга на хлабава плитка.
Отгоре намажете с яйцето и поръсете със захар. Печете 25-30 минути до златисто кафяво. Сервирайте го топъл.