Home / АКТУАЛНО / Дебело дете! Какво да правим?

Дебело дете! Какво да правим?

Имаме дебело дете, какво да правим сега? 

debelo dete

За всеки родител е удоволствие да гледа как детето му си похапва сладко-сладко, но когато килограмите започнат да надхвърлят нормата – вече имате проблем!

debelo deteБроят на децата с наднормено тегло се увеличава с всеки изминал ден и основна задача на родителите е бързо да вземат адекватни мерки. Според проучвания, всяко трето дете има проблеми с килограмите. Затлъстелите деца рискуват здравето си, склонни са към депресивни състояния и имат ниско самочувствие.Днес децата с наднормено тегло са с повишени нива на холестерол в кръвта, имат високо кръвно налягане, склонни са към развиване на диабет от втори тип и здравето им е застрашено от редица други заболявания.

Причина за нездравословното тегло могат да бъдат както преяждането и липсата на физическа активност, така и пренебрежителното отношение на родителите към изграждането на хранителни навици при децата.
Често наднорменото тегло е резултат от дисбаланс между дневния калориен прием и изразходването на енергия. Родителите, които забелязват, че децата им са склонни към напълняване трябва да контролират храненето и да налагат на децата си здравословен режим. Включете в менюто на вашето дете повече плодове и зеленчуци, нетлъсто месо и риба, вашият хранителен режим също ще се подобри от това. Насърчавайте го към спорт и разходки.

дебело дете5 - Copy

Прекарвайте повече време с него в тези двигателни навици, ще са полезни и за вас. Не му позволявайте да прекарва много време пред телевизора или компютъра. Проверете кой спорт му харесва, убедете го, че плуването е задължително за всеки човек. А може би танците, ще се окажат новата му страст. Помогнете му да открие своето хоби или занимание, което да запълва съзнанието му.
Позволявайте му да се храни с разнообразна храна 4 пъти на ден, но не му давайте да се тъпче с вафли и солети между основните хранения. Научете детето си да пие повече вода и да избягва газираните сладки напитки. Не го наказвайте и не му вменявайте чувство за вина заради килограмите му. Вместо това разговаряйте с детето си като с възрастен и му обяснете нормално до какви усложнения може да доведе наднорменото тегло. Подкрепяйте усилията, които детето полага и го поощрявайте в борбата му с излишните килограми.

Дебело дете! Какво да правим?
5 (100%) 1 vote

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top