За студените, дълги зимни вечери, ще ви предложим една рецепта за греяно вино, което освен тялото сгрява и душата. В Германия го наричат Глинтвайн (от нем. gluhende Wein — горещо, пламтящо вино). Приготвя се от червено вино с добавяне на захар или мед, коняк или ром, ябълка и подправки. Добавките не трябва да променят вкуса, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат.
Греяното вино е много подходяща напитка за болните в периода на възстановяване след инфекциозни заболявания, при физическо и психическо изтощение.
Греяно вино – Глинтвайн по немски
1 бутилка червено вино,
100 г захар, или 4 с.л. мед
3 щипки канела, 5 зрънца карамфил, 2 цветчета звездовиден анасон, 3 щипки настъргано индийско орехче, 2 зрънца бахар
100 г коняк или ром,
1 ябълка на резенчета
половин лимон на шайби
Виното се поставя на котлона, заедно с всички добавки, без лимона и се нагрява до кипване, без да се оставя да кипне. Отстранява се и се оставя за 10-15 мин., да поеме ароматите. Разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставят по резенче ябълка и лимон. Поднася се горещо (75-80° С).