Home / МАМА / Помощ! Ще раждам!

Помощ! Ще раждам!

Бременни сте и скоро ще раждате? Сигурно сте много щастлива, но и малко ви е страх, нали? Не се беспокойте, съвсем нормално е. Раждането е не само физическо, но и психическо преживяване, което прави жената много чувствителна. Нуждаете се от малко напътствия за този важен ден: как да се подготвите, какво да вземете с вас в родилния дом.
Колкото по-задълбочено и последователно се подготвяте за момента на раждане, толкова повече се повишават шансовете то да премине по-възможно най-добрия начин за вас и за бебето ви. Важно е да запомните, че това е процес, който изцяло зависи от вас , а не от лекарите.
Подготовката ви за това събитие може да бъде както физическа, така и психическа. Първото и най-важно нещо, което трябва да направите е да се уверите в позитивния аспект на раждането. Нагласата е всичко. Напомняйте си колко невероятно е, че скоро ще видите бебето си, ще го в държите ръце и ще го прегръщате. Нека тази мисъл ви води.
Запознайте с правата ви на пациент, за да може по-лесно да вземате правилните решения и да си сътрудничите с лекарския екип, без да допускате отношения и манипулации, които не желаете.
Важен момент е и изборът на лекарски екип които ще води раждането. Това трябва да стане внимателно, след предварителни разговори с въпросните лица.
Друг важен момент в подготовката за раждане е физическото ви състояние, упражнения които укрепват тялото. Имате голям избор измежду йога за бременни, плуване, аква аеробика и други.
И когато наближи момента да тръгнете за болницата, или родилния дом, трябва да знаете няколко неща. Често се случва бебето да се роди по-рано от предвиденото, затова е добре от рано да се сдобиете с нужното. Трябва да вземете със себе си:

 1. чехли
 2. нощници
 3. кърпа
 4. хавлия за баня и халат
 5. ластици за коса
 6. тоалетни принадлежности като четка и паста за зъби, сапун и др.
 7. зарядно за мобилен телефон
 8. фотоапарат или камера – първите моемнти са най-ценни
 9. книга, списание или нещо за четене
 10. ръкавички
 11. памперси
 12. помпа за кърма

Добрата подготовка ви помага да сте сигурни и спокойни по време на раждането. Така че, не забравяйте да се подготвите психически и физически!

Оцени

Коментирай

Коментари

About Ivanela Petrova

Scroll To Top